ΥΜΝΟΙ Πούτιν για την Ελλάδα και βολές εναντίον της Ευρώπης–Ενδιαφέρον για ενέργεια κι υποδομές

Άρθρο του Ρώσου προέδρου στην Καθημερινή

​Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με άρθρο του στην Καθημερινή, υμνεί την Ελλάδα, ως σημαντικός εταίρος και παραδοσιακός σύμμαχος στην Ευρώπη και αφήνει αιχμές εναντίον της ΕΕ για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία.

Ο Β. Πούτιν αναφέρεται στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, στις κοινές πολιτισμικές αξίες και στον ορθόδοξο πολιτισμό, ενώ υπογραμμίζει την χιλιετή παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρ��ν, αλλά και στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού από τους Ρώσους πολίτες.

«Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη», σημειώνει ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας όμως ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών εμποδίζεται από τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι, που όπως σημειώνει, επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ.

«Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, ο Β. Πούτιν τονίζει ότι πρέπει να οικοδομηθεί μια ισότι��η και γνήσια σχέση εταιρικού διαλόγου με την ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι η απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας.

«Ωστόσο, δεν παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας έχουν την αντίστοιχη προθυμία να ακολουθήσουμε μαζί μια τέτοια αμοιβαία επωφελή και πολλά υποσχόμενη πορεία. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν. Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης», τονίζει ο Ρώσος Πρόεδρος και συνεχίζει:

«Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε; Είμαι πεπεισμένος ότι από τα γεγονότα στην Ουκρανία πρέπει να βγάλουμε τα δέοντα συμπεράσματα και να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όμως δεν κρύβει και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει, η Ρωσία παραμένει σταθερός και ασφαλής προμηθευτής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

«Η ισχύουσα συμφωνία με την Ελλάδα έχει ανανεωθεί έως το 2026 με ευνοϊκούς για τη χώρα σας όρους. Έχοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη», τονίζει ο κ. Πούτιν και συνεχίζει:

«Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο “Νότιος Αγωγός”. Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το σχέδιο, το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στην ατζέντα. Τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία».

Εκφράζει τέλος το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις και στον τομέα των υποδομών στο πεδίο των μεταφορών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. Πρόκειται για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top