Ντάισελμπλουμ: Στο τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση του χρέους

«Πλήρης η συμφωνία Ελλάδας–θεσμών, παραμένει το ΔΝΤ - Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται»

«Έχουμε πλήρης συμφωνία θεσμών-Ελλάδας» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup.

«Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι όσον αφορά το χρέος «σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα, αν αυτά χρειαστούν».

Όπως εξήγησε, «το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο θα το ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως «το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

«Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα. Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θ�� έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως υπογράμμισε, σημείο-κλειδί είναι η παρουσία του ΔΝΤ: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε».

«Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχο��με στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ και κατέληξε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Δείτε ακόμη:

Συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup – Στέλνουν 10,3 δισ. στην Ελλάδα

Τσακαλώτος: Η συμφωνία είναι η αρχή του τέλους της ύφεσης!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top