Συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup – Στέλνουν 10,3 δισ. στην Ελλάδα

Περιλαμβάνει, τη δόση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ - Tι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Σε πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος κατέληξε το eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περί τις 8 ώρες και περιλαμβάνει τη δόση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ο Πωλ Τόμσεν, ο οποίος εκπροσώπησε το ΔΝΤ στη συνεδρίαση και τη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως αυτός και το προσωπικό του Ταμείου, θα προτείνουν την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αφού εξετάσουν, στο πλαίσιο μιας νέας έκθεσης βιωσιμότητας, την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος.
«Έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την ποσοτικοποίηση», συμπλήρωσε. «Μετακινηθήκαμε από τη θέση μας», είπε και τόνισε πως «ζητούσαμε να ληφθούν τώρα και δεχόμαστε πλέον την σταδιακή προσέγγιση του Εurogroup».
«Γνωρίζω το Εurogroup καλά πια και γνωρίζω καλά και τη δική μου κυβέρνηση και σας λέω ότι το πακέτο με τα μέτρα για το χρέος είναι σημαντικό. Θα ήταν ανήκουστο κάποιους μήνες πριν, μην γελιέστε ακούγοντας πως τα μέτρα που καταλήξαμε δεν είναι αποτελεσματικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η σημερινή συνολική συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης.
Πως θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, καθώς έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η Ελλάδα θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ σε υποδόσεις, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εθνικών διαδικασιών και του ελέγχου των θεσμών επί της πρόσφατης νομοθέτησης.
Τα 7,5 δισ. θα δοθούν στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο, μετά την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων: της δημιουργίας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της ολοκλήρωσης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και της βελτίωσης της διοίκησης των τραπεζών, όπως εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.
Στα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση περιλαμβάνονται διορθώσεις στην αγορά «κόκκινων» δανείων, καθώς και ορισμένα σημεία που έχουν να κάνουν με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και - κατά τον Κλάους Ρέγκλιγκ - θα διευθετηθούν τις επόμενες δύο μέρες.
Καθώς τα χρήματα θα έχουν τον στόχο της εκκαθάρισης και σωρευμένων εσωτερικών χρεών, η Κομισιόν θα καταρτίσει και ένα μηχανισμό εποπτείας της διαδικασίας.
«Έχουμε μια καλή συμφωνία, που είναι συνολική και ανοίγει το δρόμο για μια μεγάλη δόση προς την Ελλάδα, η οποία ήταν απολύτως απαραίτητη και ανοίγει τον δρόμο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Συγκεκριμένα:
Το Eurogroup αποφάσισε ότι θα λάβει μέτρα για το χρέος σε τρία στάδια. Στο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο ESM θα εξομαλύνει τη ωρίμανση των δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ του EFSF προς την Ελλάδα και θα εξασφαλίσει με χρηματοπιστωτικά μέτρα την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων.
Επιπλέον, δεν θα ζητήσει από την Ελλάδα να πληρώσει επιτόκια για τα χρήματα που δανείστηκε για την επαναγορά χρέους του 2012.
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο ESM θα εξετάσει ακόμα περισσότερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF, θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFA και τα SMPs σταδιακά - χρήματα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την Ελλάδα από κινδύνους επιτοκίων - και να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα 20 δισ. από το πακέτο των 86 δισ. του τρίτου προγράμματος για να επαναγοράσει διμερή δάνεια, δάνεια του ΔΝΤ ή να ενισχύσει τις τράπεζες στο μέλλον.
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο - και αν αυτό χρειαστεί - τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Όλα τα παραπάνω θα συντελεστούν στο διάστημα μετά το 2018 και την επιτυχή και πλήρη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, εκτός από τα βράχυπρόθεσμα μέτρα, που θα συντελεστούν από τώρα και ως το 2018.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Δείτε ακόμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top