EUROGROUP: Μας δίνουν 10,3 δις σε 2 δόσεις και οδικό χάρτη για το χρέος-Ζήτησαν νέα μέτρα;

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου και τι λέει κυβερνητική πηγή-Πρώτη ανάρτηση: 23:15

EUROGROUP: Μας δίνουν 10,3 δις σε 2 δόσεις και οδικό χάρτη για το χρέος-Ζήτησαν νέα μέτρα;

​Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την επιτυχή ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δις, αλλά και μια "συμφωνία επί της αρχής" για τη ρύθμιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδος οι υπουργοί έκαναν διάλλειμα αρκετής ώρας, ζητώντας από τεχνοκράτες και εκπρόσωπους υπουργείων να συντάξουν ένα τελικό προσχέδιο της συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία να ικανοποιεί και το ΔΝΤ.

Κυβερνητική πηγή είπε σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι “υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα” και πως το πνεύμα της συνάντησης είναι να “επιτευχθεί μια συμφωνία”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από ελληνικές πηγές, αυτή την ώρα στο "τραπέζι" του Eurogroup βρίσκεται το θέμα του ελληνικού χρέους για το οποίο διαφωνούν ΔΝΤ και Βερολίνο με το Ταμείο να ασκεί πιέσεις στη γερμανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της α' αξιολόγησης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να δοθεί η δόση ύψους 10,3 δις στην Αθήνα σε δύο δόσεις, μία τον Ιούνιο (7,5 δις) και μία το Φθινόπωρο (2,8 δις).

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για την απαλοιφή της υποχρέωσης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για μια δεκαετία από το 2018 και ως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Η κυβερνητική πηγή ωστόσο δε ήταν σε θέση να πει ποιο θα είναι το ποσοστό που θα αντικαταστήσει το 3,5%.

Η ίδια πηγή διέψευσε πως στο εσωτερικό της συνάντησης ετέθη ζήτημα... επιπλέον προαπαιτούμενων ή διορθώσεων επί ψηφισμένων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, είπε ότι δεν ζητήθηκε και δεν ετέθη ως προαπαιτούμενο η πώληση της Εγν��τίας οδού ή του ελληνικού αεροδρομίου. Σημείωσε δε πως τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της μέρας σε σχέση με ενστάσεις για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, οφείλονται σε κακή μετάφραση των όσων είπε ο πρωθυπουργός”.

Ωστόσο, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι «δύσκολη». «Θα υπάρξει σαφής οδικός χάρτης για το χρέος» και μερικά από τα πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν να κάνουν με την εξομάλυνση της ωρίμανσης των λήξεων των ελληνικών δανείων, την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κοινοτικές κεντρικές τράπεζες, με σκοπό την εξασφάλιση από τις αυξήσεις των επιτοκίων και πιθανή επαναγορά των διμερών δανείων ή εξόφληση των λήξεων δανείων προς το ΔΝΤ. Ο σκοπός, κατέληξε, η ίδια πηγή είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να μην χρειαστεί να περάσουν από κοινοβούλια.

Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και έπειτα από περίπου 1,5 ώρα διαλείμματος άρχισε ξανά η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Αναμένεται το τελικό κείμενο συμπερασμάτων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το αινιγματικό βίντεο του εκπροσώπου του Μοσκοβισί στο Twitter- Ανέβασε «Ζορμπά»!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top