ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της Die Welt: Η Γερμανία θα αποδεχτεί "κούρεμα" του χρέους!

"Οι αγορές προεξοφλούν τις εξελίξεις πριν καν ξυπνήσουν οι πολιτικοί"

​Την ώρα που ΔΝΤ και Ευρωπαίοι ερίζουν για την αναγκαιότητα ή όχι λήψης άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ήδη την απομείωσή του. Αυτό υποστηρίζει η γερμανική Die Welt, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα επιχειρηματολογεί, υπενθυμίζοντας ότι «συχνά οι χρηματαγορές αποκαλύπτουν δυσάρεστες αλήθειες. Όταν οι πρωταγωνιστές των χρηματιστηρίων ποντάρουν αληθινά χρήματα, τότε συχνά προεξοφλούν εκρηκτικές οικονομικές εξελίξεις». Η Die Welt, παραπέμπει στα παραδείγματα της χρεοκοπίας της ��υκρανίας, της πτώσης της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία και της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία. «Οι αγορές είχαν σημάνει αρκετά νωρίτερα συναγερμό, πριν καν ξυπνήσει η πολιτική», επισημαίνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η τελευταία αλήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πικρή για τη Γερμανία και τους φορολογούμενούς της. Ένα ενδιαφέρον διάγραμμα για την Ελλάδα δείχνει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί πιθανότατα το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Σε αυτό (το διάγραμμα) απεικονίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας που το τελευταίο διάστημα υποχώρησε αισθητά κάτω από το 50% (σσ. οι πιθανότητες υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS). Οι πρωταγωνιστές των αγορών υπολογίζουν την πιθανότητ�� χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μόλις στο 47%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 (σσ. όταν είχε εκτιναχθεί πάνω από το 90%)».

«Οι πρωταγωνιστές των αγορών αναμένουν ότι οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης, θα απαλλάξουν τη χώρα από μέρος του χρέους της. Αυτό θα καθιστούσε τη χώρα οικονομικά πιο σταθερή ενώ θα περιόριζε τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές. Ήδη κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια απομείωση χρέους που δεν θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Die Welt, οι πρωταγωνιστές των αγορών εκτιμούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπλοφάρει με τις αξιώσεις του, όταν δηλαδή εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας από την αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Κυρίως η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και γι’ αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να κινηθεί στο θέμα του χρέους. Ο χρόνος πιέζει. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Ιαπωνία η συνάντηση των ηγετών του G7. Και τότε κανείς δεν θέλει στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, ποντάροντας σε μια λύση που θα μπορούσε να είναι ακριβή για τους γερμανούς φορολογούμενους», προσθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top