ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αυτό είναι το ΠΑΚΕΤΟ που προσφέρουν στον Τόμσεν για να πει το ΝΑΙ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

​Από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος έχει ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για την ρύθμιση του χρέους και την εκταμίευση της δόσης ύψους 10 δις.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, «στις 23:00 ώρα Ελλάδος θα τελειώσει αισίως η συνεδρίαση.Οι υπουργοί Οικονομικών είναι εδώ για να τα βρούνε και όχι να τα σπάσουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, γιατί θα πρέπει να πειστούν τα κοινοβούλια των κρατών μελών- που εγκρίνουν την δόση -ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μετά από σήμερα».

Όπως είπε ο Θάνος Αθανασίου, «ο Πολ Τόμσεν δεν πρέπει να φύγει δυσαρεστημένος από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, γι'αυτό και οι Ευρωπαίοι του προσφέρουν ένα πακέτο μέτρων για το χρέος που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι του λένε “πως τα δάνεια του EFSF - τα οποία λήγουν όλα μαζί σε κάποιες περιόδους μετά το 2022- ας τα εξοφλήσουμε τώρα πριν την δεύτερη αξιολόγηση”. Και αυτό είναι πρώτη φορά που ακούγεται! Στο μέσοπρόθεσμο κομμάτι οι Ευρωπαίοι λένε στον Τόμσεν πως “υπάρχουν 25 δις αδιάθετα από τα 86 δις του πακέτου για την Ελλάδα και υπάρχουν 8-10 δις από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί ελληνικών ομολόγων, για να δούμε μήπως με αυτά μπορούμε να αγοράσουμε τα διμερή δάνεια του 2010-2011 ή και κάποια δάνεια του ΔΝΤ”. Και στο μακροπρόθεσμο κομμάτι λένε “ας σκεφτούμε τ��ν αυτοματισμό στο υπόλοιπο χρέος”, χωρίς να υπάρχει όμως απάντηση από το Ταμείο σε αυτήν την περίπτωση».

Τις τελευταίες ώρες πάντως γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα πει όχι σε όλα τα παραπάνω.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top