ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η κίνηση ΜΑΤ του ΔΝΤ - Όλη η έκθεση

Τι προτείνει το Ταμείο μόλις 24 ώρες πριν το Eurogroup

​Την ανάγκη να υπάρξει αν��διάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα και ελάφρυνση του χρέους επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα 24 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, θέλοντας έτσι να πιέσει τον Β.Σόιμπλε, ο οποίος δεν θέλει με τίποτα να ανοίξει αυτή η κουβέντα πριν το 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει "υπερφιλόδοξους" τους στόχους των Ευρωπαίων για την Ελλάδα και εμμένει στις θέσεις του για ελάφρυνση του χρέους.

Για το Ταμείο μάλιστα, ούτε το νέο ασφαλιστικό, ούτε και το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή αρκούν, αντιθέτως όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της κας Λαγκάρντ πρέπει να γίνουν και... άλλες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό για να υπάρξουν πλεονάσματα 3,5% από το 2018.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Νέα Υόρκη, Δημήτρης Σουλτογιάννης, στο Ταμείο κρατάνε μικρό καλάθι για την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και δίνουν ραντεβού για τον …Σεπτέμβριο! Άλλωστε η απουσία της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από το Eurogroup της Τρίτης, μόνο τυχαία δεν είναι!
Αναλυτικά οι προτάσεις του ΔΝΤ έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής:

α) Πάγωμα πληρωμών: Το Ταμείο ζητεί μία παρατεταμένη περίοδο χάριτος, με τις πληρωμές του συνόλου των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010 και έπειτα (από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM) να «παγώνουν» τουλάχιστον έως και το 2040. Αυτό, όπως εξηγεί, απαιτεί ειδικότερα: να παραταθεί η περίοδος χάριτος των δανείων του EFSF (130,9 δισ. ευρώ) έως και 17 χρόνια, των δανείων του ESM (21,4 δισ. ευρώ) έως και 6 χρόνια και των δανείων από τα κράτη-μέλη (52,9 δισ. ευρώ) έως και 20 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα χρεολύσια κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2040 (δηλαδή από 13% σε 8% του ΑΕΠ). Επιπλέον η υφιστάμενη αναβολή για τους τόκους των δανείων του EFSF (που δεν συμμετείχαν στο PSI) θα πρέπει να επεκταθεί κατά επιπλέον 17 έτη, ενώ οι τόκοι επί των δανείων κρατών-μελών, ESM και EFSF (που συνδέονται με το PSI) κατά 24 έτη. Αυτό αναμένεται να ελαφρύνει το βάρος των τόκων κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2040 (από 6% σε 1,5% του ΑΕΠ).

β) Επιμήκυνση ωρίμανσης δανείων: Η ωρίμανση των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί ως εξής: των δανείων από τα κράτη-μέλη κατά 40 έτη (από το 2040 στο 2080) και των δανείων από το EFSF έως και κατά 24 έτη, από το 2056 στο 2080, προκειμένου να διατηρηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους κάτω από το 20% έως το 2060.
γ) Πάγωμα των επιτοκίων: To ΔΝΤ ζητεί το επιτόκιο των δανείων, που έχουν χορηγήσει οι EFSF και ESM, να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως και το 2045, καθώς και να εξαλειφθε�� η διαφορά των 50 μονάδων βάσης (0,5 ποσοστιαία μονάδα) στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη-μέλη. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον συνδυασμό ανταλλαγής βραχυπρόθεσμων ομολόγων του ESM με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και ενός swap επιτοκίων. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως «εάν λύσεις που βασίζονται στην αγορά δεν είναι εφικτές, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για τη μεταφορά του ρίσκου του επιτοκίου από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη». Η μείωση του επιτοκίου είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθοριστικής σημασίας προκειμένου να επιτραπεί η μείωση του χρέους (οφειλόμενου σε EFSF-ESM) κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 70 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Όσον αφορά στο χρέος προς τα κράτη-μέλη, στόχος είναι να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 14 έως το 2060.
δ) Εφαρμογή υπό όρους: Οι λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν όλες άμεσα μετά τη συμφωνία, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα από την ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρεται ένα μέρος τους θα είναι άμεσης εφαρμογής και ένα άλλο υπό όρους, εξαρτώμενο δηλαδή από τις αξιολογήσεις στο τέλος κάθε έτους του ελληνικού προγράμματος. Μετά τη λήξη του προγράμματος θα μπορούσε να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος θα συνδέει την περαιτέρω ελάφρυνση με παράγοντες, που δεν συνδέονται με μέτρα πολιτικής (όπως, για παράδειγμα, το ΑΕΠ). Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση των όποιων σοκ μετά το πρόγραμμα, προσφέροντας πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Όσον αφορά στα επιτόκια για δανεισμό από την αγορά, το επίπεδο εκκίνησής τους αναμένεται να είναι στο 1%-1,5% συν πρίμιουμ κινδύνου 4,75% έως 5,25%.
Δείτε όλη την έκθεση στο pdf που ακολουθεί:

Δείτε επίσης:

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για το χρέος! Γιατ�� η 7η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα-ΟΡΟΣΗΜΟ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σκίτσο Observer! Η… ΣΟΥΠΑ για το ελληνικό χρέος και ο «ζητιάνος» Τσίπρας!

Σόιμπλε: Γνωστές οι θέσεις μας, απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top