Τσίπρας: «Δεν θα γίνει αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ» - Σκληρή επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

«Η ΝΔ έγινε κόμμα διαμαρτυρίας» - Τι είπε για τα ειδικά μισθολόγια

Τσίπρας: «Δεν θα γίνει αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ» - Σκληρή επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Με σκληρή προσωπική επίθεση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην -σε υψηλούς τόνους- τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο και υποστήριξε πως η ΝΔ «από κόμμα διακυβέρνησης έγινε κόμμα διαμαρτυρίας που δεν προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ διότι -όπως είπε- η παράταξή του λέει «όχι» σε όλα αν και ψήφισε τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ενώ στη συνέχεια (για μία ακόμη φορά) επικαλέστηκε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας σε ομιλία του.

Όπως είπε, η Καθημερινή είχε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες πως η ΝΔ θα έλεγε «ναι» στα κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο –σύμφωνα με τον ίδιο- μεσολάβησε «η παρέμβαση Σαμαρά που χάραξε γραμμή, αφήνοντας λίγα περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη για να υπερψηφίσ��ι».

«Συνδυασμός θράσους και δειλίας από τον κ. Μητσοτάκη»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνδυασμό θράσους και δειλίας» από τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, απάντησε ειρωνικά: «Είπατε 2% πλεονάσματα και ανάπτυξη 4%. Δηλαδή, μικρότερα πλεονάσματα, μεγαλύτερη ανάπτυξη. Που ήσαστε τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη να μας δώσετε τη λύση; (γελώντας)». Στη συνέχεια, τον ρώτησε γιατί ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε υπογράψει για μεγαλύτερα πλεονάσματα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε -απαντώντας στον γαλάζιο βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη που τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017- πως «η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε πια και θα ξεχειλώσει κι άλλο» και έστειλε το μήνυμα ότι «εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές».

Ο κόφτης και ο… δότης - Για ΕΚΑΣ

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην ΕΡΤ πως δεν είναι αντίθετος με τον κόφτη αλλά «σήμερα τάσσεται εναντίον του».

Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος πως ο κόφτης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή και έκανε λόγο για την ύπαρξη «δότη», ένα –όπως είπε- «κοινωνικό ταμείο» στο οποίο θα μπαίνουν τα υπερβάλλοντα έσοδα (από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα κλπ) για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποκατάσταση αδικιών. Μάλιστα, είπε πως μία από αυτές τις αδικίες είναι η μείωση των εισοδηματικών ορίων για το ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ: «Υπάρχει πράγματι ένα ποσό του ΕΚΑΣ που θα μειωθεί από την αρχή του 2016. Είναι αδικία και δεν θα το κάνουμε».

Τι είπε για τα ειδικά μισθολόγια

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα ειδικά μισθολόγια. Όπως τόνισε, η χώρα περνάει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχουν κρατήσει όρθια τα σώματα ασφαλείας.
«Ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε ότι θα βρεθούν κωδικοί και σας λέω ότι εμείς θα τους προστατεύσουμε. Τα χρηματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατ. ευρώ πλεόνασμα».
«Ξεχνάτε τις καταστροφικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης»
«Κατηγορείτε εμάς για φοροκαταιγίδα για το 1,8 δισ. ευρώ. Εσείς που θα φέρνατε τα 7 δισ. ευρώ και θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εδώ μιλάμε για την Ελλάδα και εσείς στενοχωριέστε που καταφέραμε να αποτρέψουμε τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ».
«Εμείς προχωράμε την συμφωνία σε αντίθεση με εσάς που δεν θέλετε ούτε να την θυμάστε. Καταφέραμε να ακυρώσουμε πολλές από τις καταστροφικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και αυτές τις δεσμεύσεις φαίνεται να ξεχνάτε. Ξεχνάτε τους στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχατε συμφωνήσει και καταδίκασαν την χώρα και τους πολίτες της» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Τι είπε για ασφαλιστικό και φορολογικό
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, είπε για το πρώτο πως έγινε μια μεταρρύθμιση με γνώμονα τη δίκαιη μοιρασιά των βαρών και για το δεύτερο ότι οι θυσίες θα είναι οι τελευταίες και το κόστος είναι επιμερισμένο.
Ειδικά, δε, για την αύξηση 1% στον ΦΠΑ είπε πως αποφασίστηκε αντί της αύξησης του συντελεστή σε 23% (από 13%) στους λογαριασμούς τους ρεύματος και του νερού.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πλαίσιο προστασίας των κόκκινων δανείων «είναι το αυστηρότερο στην Ευρώπη και διατηρεί την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Έφτασε η ώρα για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το θέμα του χρέους»
«Δεν θα σας επιτρέψω να μιλάτε για προδοσία και για άρση κυριαρχίας. Μακάρι όλα όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι έμπνευσή σας, το 100% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του χρέους συζητείται με προσοχή από τους θεσμούς: «Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει για να γίνει αυτό η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί».
Παράλληλα, απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ που είπε ότι την ευθύνη για την εκτίναξη του χρέους την έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ρωτώντας «ποια στοιχεία και ποιες εκτιμήσεις επικαλεστήκατε;» και καταθέτοντας στα πρακτικά την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ το 2012, «όταν ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι είναι βιώσιμο».
«Διεκδικείτε βραβείο ασχετοσύνης και λαϊκισμού»
«Θα μπορούσαν να μην υπάρχουν οι επιβαρύνσεις. Να υπάρχει μόνο μία: οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων. Η λογική μας είναι να πληρώσουν αυτοί που μπορούν να αντέξουν» είπε ο πρωθυπουργός, μη διστάζοντας να κάνει και νέα προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας -με αφορμή όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση και το χρέος- πως διεκδικεί «βραβείο ασχετοσύνης, ανικανότητας και λαϊκισμού».
Παράλληλα, είπε πως θα περίμενε διαφορετική στάση από την αντιπολίτευση, αναμένοντας «τουλάχιστον να πηγαίναμε σε αυτή τη μάχη όλοι μαζί».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top