Μέρκελ καλεί Σόιμπλε να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα-Ζητά να γίνει γρήγορα και αθόρυβα

Η εντολή της Γερμανίδας καγκελάριου στον Υπουργό Οικονομικών και η ελληνική του «υποχρέωση»

Μέρκελ καλεί Σόιμπλε να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα-Ζητά να γίνει γρήγορα και αθόρυβα

​Για εντολή της Μέρκελ στον Σόιμπλε να κλείσει γρήγορα, αθόρυβα και με τους δικούς της όρους την διαμάχη με την Ελλάδα, κάνει λόγο δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, το οποίο έχει τον τίτλο «H εντολή της Μερκελ-Η ελληνική υποχρέωση του Σόιμπλε», η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να έχει συμβεί αυτό μέχρι την συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία την ερχόμενη εβδομάδα:

«Δεν θέλει να ακούσει άλλες νουθεσίες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλει Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, η οποία θα ήταν απαραίτητη αν δεν υπάρξει συμφωνία» αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι επιθυμία της Μέρκελ είναι να μην επιβαρύνει άλλο με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (με τα θέματα της AfD, των προσφύγων και τελευταία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.

σοιμπλε.jpg

Μετά τα παραπάνω, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει έως την Τρίτη (που θα γίνει το Eurogroup) να έχει φέρει αποτέλεσμα:

«Εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίω�� και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει το δημοσίευμα, μεταφέροντας χαρακτηριστική δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης: «Όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ τελικά δεν θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κ.Ο. ενώπιον μιας κρίσης αντοχής».

Τονίζεται ακόμα στο άρθρο, ότι «η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε».

Παράλληλα, η «Suddeutsche Zeitung», εξηγεί ότι τα προγράμματα στο ΔΝΤ δεν αποφασίζονται από οικονομολόγους ούτε από την Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τα κράτη-μέλη του Ταμείου. Η πλειοψηφία βρίσκεται, εάν ενωθούν, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία», επισημαίνει η συντάκτρια του άρθρου.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Σόιμπλε έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος γι΄αυτό, καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 των υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνομιλία μεταξύ τους ήταν εμπιστευτική, αλλά βγαίνοντας δήλωσε:

«Είμαι αισιόδοξος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top