Τροπολογία της τελευταίας στιγμής: Έξι ΑΛΛΑΓΕΣ στο ασφαλιστικό

Στο 50% η σύνταξη χηρείας για όσους εργάζονται

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής: Έξι ΑΛΛΑΓΕΣ στο ασφαλιστικό

Έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Μεταξύ αυτών, είναι παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας για όσους εργάζονται (πέφτει από το 70% στο 50%) αλλά και επιστροφή των εκπτώσεων που χορηγούνται σε κάποιες περιπτώσεις καταβολής εισφορών από ασφαλισμένους.

Ειδικότερα:

1) Διευκρινίζεται ότι μετά την πάροδο τριετίας και υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης σε επιζώντας σύζυγο λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου εφαρμόζεται η καταβολή του 50% αυτής στον επιζώντα, εάν εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

2) Αποτελούν ασφαλιστικές εισφορές και εξοφλούνται οι χορηγούμενες πιστώσεις προς τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται στο ΕΤΑΑ, καθώς και προς του�� αυτοαπασχολούμενους απόφοιτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια αναφορικά με την καταβολή εισφορών. Για τους ίδιους ασφαλισμένους τίθεται χρονικό όριο 5 ετών στην χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό της εισφοράς.

3) Προβλέπεται η τήρηση κοινού μητρώου εισφορών και φόρου εισοδήματος στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

4) Ορίζεται ότι έως την 1η Μαρτίου 2017 προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός του προσωπικού για την λειτουργία του ΕΦΚΑ και οι προϋποθέσεις μεταφοράς του προσωπικού.

5) Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επιπλέον παροχής στην σύνταξή τους, των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ που κατέβαλαν εισφορές υπέρ της Ειδικής Προσαύξησης που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων.

6) Αίρεται η χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου που ισχύει έως τέλος του 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top