Τα ΕΠΤΑ σενάρια για το ΧΡΕΟΣ – Τα θετικά και τα αρνητικά για Ελλάδα και πιστωτές

Με όρους για την Αθήνα τα μέτρα ελάφρυνσης

​Επτά είναι τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα οποία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, επικρατέστερο είναι αυτό της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα του ESM.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρώτη συζήτηση έγινε στο EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης, 12/05, όπου κάθε εκπρόσωπος εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο το κάθε σενάριο επηρεάζει τη χώρα του πολιτικά.

Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο και από τους 19 εκπροσώπους εκείνη την Πέμπτη, ήταν η απλή εξομάλυνση των αποπλ��ρωμών, που θα κάνει ελάχιστη διαφορά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Την Τετάρτη μάλιστα έγινε μια δεύτερη συζήτηση, αυτή τη φορά τεχνική, όπου δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το κάθε σενάριο.

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή πρόταση αποτελεί η αιρεσιμότητα των μέτρων, με το έγγραφο να αναφέρει πως κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται με όρους που πρέπει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, στο έγγραφο σημειώνεται ρητά και η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, η οποία πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες για αποπληρωμή του χρέους θα περιοριστούν στο 15% - 20% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα τα επτά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που φέρεται να εξετάζουν οι Ευρωπαίοι είναι:

1. Εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο πλαίσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους.
2. Προσαρμογή της στρατηγικής χρηματοδότησης του EFSF/ESM (εκδόσεις και ανταλλαγή επιτοκίων)
3. Κατάργηση της αυξανόμενης διαφοράς των επιτοκίων που σχετίζονται με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματ��ς που χρησιμοποιήθηκαν για την επαναγορά ομολόγων.
4. Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM.
5. Αγορά των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM.
6. Αναμόρφωση του προφίλ του χρέους στον EFSF.
7. Επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα (περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2016).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top