Αποστολή Βρυξέλλες:Ένα κείμενο με... απ’ όλα ετοιμάζουν οι δανειστές!

Το δραματικό παρασκήνιο και η ρήξη για το χρέος

Αποστολή Βρυξέλλες:Ένα κείμενο με... απ’ όλα ετοιμάζουν οι δανειστές!

​Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε πετά το γάντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θέμα του χρέους. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο συνεχείς εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, είπε πως «ο Σόιμπλε έχει διαμηνύσει στους δανειστές πως όσο είναι αυτός υπουργός εγγύηση επιτοκίων δεν παίρνει η Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σταματά την συζήτηση του επικεφαλής του ESM, Κ.Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ που λένε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό (λύση στο χρέος), ώστε όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες. Και αυτό είναι το κλειδί».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «γίνονται εντατικές προετοιμασίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να τα βρουν κάπου στην μέση ΕΕ και ΔΝΤ για να μπορεί το βράδυ της Τρίτης η επικεφαλής του Ταμείου Κ.Λαγκάρντ να πει ότι κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι θα πάει και θα φτιάξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα” Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι βουλευτές των Κοινοβουλίων 5 κρατών μελών, να δουν ότι συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ψηφίσουν για την ελληνική δόση».

Το βασικό διακύβευμα στο Eurogroup που έρχεται είναι ωστόσο να υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως τόνισε ο κ.Αθανασίου, «οι τεχνικές υπηρεσίες του ESM, της Κομισιόν και των κρατών μελών προετοιμάζουν ένα κείμενο, που έχει λίγο απ'όλα! Έχει τα επιτόκια, έχει την επέκταση ωρίμανσης, έχει και την περίοδο χάριτος. Κάποια από αυτά τα σημεία είναι σε αγκύλες και θα είναι σε αγκύλες μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας που θα συνεδριάσει το Euro Working Group. Θα τα αφήσουν σε αγκύλες και για τους υπουργούς, οι οποίοι θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις στο Eurogroup».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top