Αβραμόπουλος για μετεγκατάσταση προσφύγων: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και σύντομα

«Μη ικανοποιητική η πρόοδος» επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν

​«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με τις καθυστερήσεις στα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Όπως πρόσθεσε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα «η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία».
Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των επερχόμενων μετεγκαταστάσεων και κάλεσε τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν και να αναλάβουν δράση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι μετεγκαταστάσεις, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. «Η πρόοδος που σημειώσαμε πρόσφατα στην αναχαίτιση των λαθροδιακινητών μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν ανοίξει παράλληλα μια ασφαλής νόμιμη δίοδος για τους αιτούντες άσυλο. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τι�� προσπάθειές μας και να υλοποιήσουμε πλήρως τον μηχανισμό 1:1 ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε.
Την ίδια στιγμή μη ικανοποιητική είναι η πρόοδος που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, στην τρίτη έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μετά τα μέσα Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μετεγκαταστάσεις, αλλά αναγνωρίζει ότι αυξήθηκε η προετοιμασία για μελλοντικές μετεγκαταστάσεις.
Πρόοδος αναφέρει ότι επιτεύχθηκε στις μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά προσθέτει ότι πρέπει όμως να εντ��θούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή των μεταναστών σε παράτυπες διαδρομές.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτιο για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων έως τα μέσα Μαΐου και ότι μόνο 355 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.500
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top