ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Τι ζητά το ΔΝΤ για να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία!

Πώς σχολίασε αξιωματούχος του Ταμείου στο Star και τον Δ. Σουλτογιάννη, την πρόταση συμβιβαστικής λύσης

Τα επόμενα 24ωρα και ενδεχομένως πριν το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, θα γίνει ενημέρωση του Δ.Σ. του ΔΝΤ όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την συμμετοχή του Ταμείου.
Πάντως:
Για να βάλει την υπογραφή του το ΔΝΤ στην επικείμενη συμφωνία, διαμηνύει ότι θα πρέπει να είναι ΠΛΗΡΩΣ ικανοποιημένο στο κομμάτι του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star Δ. Σουλτογιάννη.
Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το χρέος θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το Eurogroup αλλά παραμένουν διστακτικοί.
Μάλιστα υποστηρίζουν, ότι το σενάριο «πάμε για Σεπτέμβρη» γίνεται όλο και πιο πιθανό, παρόλα αυτά μέχρι να λάβει τις εγγυήσεις του το Ταμείο για το χρέος θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Όπως διευκρινίζουν, συμμετοχή με χρήματα θα υπάρξει ΜΟΝΟ όταν υ��άρξει ξεκάθαρη εικόνα για το χρέος.
Το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με την πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες για κείμενο για το χρέος, το οποίο θα προσπαθήσει να συντάξει το Εuro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών.
Τι δηλώνει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Star
Aξιωματούχος του ΔΝΤ, σχολιάζοντας στο Star τη συμβιβαστική λύση που δίνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal σήμερα, ανέφερε:
«Οποιαδήποτε λύση αγγίζει το χρέος, κάνει το Ελληνικό πρόγραμμα αξιόπιστο και δίνει εγγυήσεις στο ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα».
Στο ΔΝΤ γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους, καθώς τα συνολικά δάνεια της Ελλάδος ανέρχονται σήμερα περί τα 200 δις ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των 60 δις του τελευταίου προγράμματος.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ευρωπαίοι καλούνται από το ΔΝΤ να παρακάμψουν την καταβολή τόκων και κεφαλαίων στα δάνεια της Ελλάδας με ορίζοντα 25ετιας (2040).
Τα επιτόκια των δανείων (προς Ευρωζώνη) θα σταθεροποιηθούν στο 1,5%, ενώ οι πληρωμές των επιτοκίων θα παγώσουν μέχρι να ωριμάσουν τα δάνεια. Αυτή η πρόταση θα διατηρήσει την ανάγκη για την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους κάτω του 15% ΑΕΠ.
Πίεση για ρήτρα από την Ουάσιγκτον
Υπάρχει πίεση πάντως, όπως μεταδίδει και πάλι ο Δ. Σουλτογιάννης από την Ουάσιγκτον, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τον αμερικανικό παράγοντα, προκειμένου να μπει νομική ρήτρα έτσι ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι ευρωπαίοι στο κ��μμάτι του χρέους.
Αυτό επιβεβαιώνει η στάση που κράτησε μέσα σε σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ ο αμερικανός εκπρόσωπος στο Ταμείο, αλλά και ο κύκλος τηλεφωνημάτων που κάνει από το πρωί ο αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν στους Ευρωπαίους ομολόγους για να κάνουν δεκτή την πρόταση του ΔΝΤ να προχωρήσει η συμφωνία, με το ΔΝΤ να συμμετέχει στην χρηματοδότηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top