FAZ:Τέλος το Grexit - Στροφή 180 μοιρών ακόμα και από τους σκληρότερους Γερμανούς υπέρ μας

"Ο Τσακαλώτος είναι το αντίθετο του Βαρουφάκη"

​Κι εκεί που ο γερμανικός Τύπος «στόλιζε» με ό,τι ειρωνικό σχόλιο υπήρχε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, τώρα το κλίμα φαίνεται να αλλάζει και οι Γερμανοί φτάνουν στο σημείο να… αποθεώνουν την Αθήνα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για Grexit.

«Τα πράγματα φαίνονται ίδια με πέρσι, στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι ο�� παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό. Στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε ακούγονται διαφορετικοί τόνοι: “oι Έλληνες πράττουν το σωστό, σκέπτονται διαφορετικά”, λέει μάλιστα κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας, ο οποίος μιλάει σχεδόν με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», γράφει ο αναλυτής της FAZ, Τόμας Γκούτσκερ.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως η συνοχή της Ευρώπης δεν κινδύνευσε από την κρίση στην Ελλάδα, αλλά από το προσφυγικό, στηρίζοντας τον Α. Τσίπρα για τους χειρισμούς του.

«Ο Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο στο Νταβός τον Ιανουάριο ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της δικής του χώρας, αλλά για μια παγκόσμια πρόκληση και ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων του και ο Σόϊμπλε συμφώνησε. Είναι έτσι όπως τα είπε ο Τσίπρας: είναι ντροπή για την Ευρώπη αν την κάνουμε φρούριο», συνεχίζει ο αρθρογράφος και σημειώνει:

«Ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ και μιας συμμαχίας των προθύμων, η οποία να δεχθεί τους πρόσφυγες. Η όλη κατάσταση απαιτεί φυσικά την αλληλεγγύη με χώρες οι οποίες έχουν εξωτερικά σύνορα, όπως είπε. Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε είχαν έρθει πολύ κοντά στο θέμα. Αυτό δεν οφειλόταν στην οικονομική πολιτική…, τον Ιανουάριο υπήρχε κάτι σημαντικότερο: όλοι σκέπτονταν πυρετωδώς πώς θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα συντεταγμένα».

Πλέον, όπως τονίζει το άρθρο της FAZ το σκηνικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει.

«Είναι πλέον Μάϊος και η Ευρώπη προς το παρόν τα κατάφερε. Η Ελλάδα άλλαξε την νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, κατασκεύασε κέντρα υποδοχής, εκσυγχρόνισε την προστασία των συνόρων, συνήψε συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά περιθώριο αναπνοής δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η οικονομική πολιτική επιστρέφει, εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, οι δανειστές πιέζουν για επιτάχυνση και τα περιθώρια στενεύουν. Τον Ιούλιο η Αθήνα χρειάζεται φρέσκο χρήμα ώστε να μην επαναληφθούν οι περσινές επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρει.

Όσο για την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών; Συνεργάτες του Β. Σόιμπλε έχουν μόνο τα καλύτερα να πουν για τον Ε. Τσακαλώτο.

«Είναι βέβαια μαρ��ιστής, σίγουρα, αλλά έχει πάντα καλά επιχειρήματα μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και τηρεί τους κανόνες. Με άλλα λόγια: o Tσακαλώτος είναι το αντίθετο του Βαρουφάκη, του προκάτοχου του, ο οποίος έκανε πυρ και μανία τους υπουργούς Οικονομικών. Αλλά δεν έχουν αλλάξει μόνο οι Έλληνες», σημειώνει ο Τόμας Γκούτσκερ και προσθέτει:

«Όταν ο Κλάους Ρέγκλινκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μιλούσε πριν από έναν χρόνο με επενδυτές, δεν αναφερόταν μόνο στην οικονομική πολιτική. Ο Ρέγκλινγκ εφιστούσε την προσοχή στην γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Ορισμένοι τον περιγελούσαν ως “συμπονετικό άνθρωπο”. Τώρα δεν χαμογελά πλέον κανείς. Μια διαπίστωση έχει επικρατήσει ακόμα και στον κόσμο της οικονομίας: δεν μπορεί να υπάρχει τάξη στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό χωρών. Η τάξη πρέπει να επιτυγχάνεται από κοινού. Στο οικονομικό σύστημα, στα σύνορα. Υπάρχει μια έκφραση γι’ αυτό, ακούγεται λίγο παλαιομοδίτικη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: η Ευρώπη ως κοινότητα πεπρωμένου».

Ο αναλυτής της FAZ παραδέχεται ότι παραμένουν ακόμα πολλές διαφορές στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνει όμως ότι η προθυμία των Ευρωπαίων να ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό όπως πέρσι δεν υφίσταται πλέον.

«Η Ευρώπη έγινε πιο σοβαρή, νηφάλια και εξυπνότερη», τονίζει με νόημα.

«Όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες…όλοι μετακινήθηκαν, ιδίως ο Σόιμπλε και έτσι σχεδιάστηκε τουλάχιστον μια λύση. Οι Έλληνες πρέπει σύμφωνα με αυτήν να δημιουργήσουν έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό για την περίπτωση που θα μείνουν πίσω στο συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Αθήνα επιθυμεί να το επιτύχει με περικοπές του προϋπολογισμού και πρόσθετους φόρους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συλλαβίζουν από την πλευρά τους ακριβέστερα πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος ελέγξιμο. Υπάρχει γι’ αυτό μια εργαλειοθήκη: μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, μετάθεση της έναρξης εξόφλησης του χρέους, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του», αναφέρει ο Γκούτσκερ και προσθέτει:

«Εναπόκειται τώρα στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν από αυτούς τους στόχους ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τις 24 Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμο. "Θα τα καταφέρουμε", λέγεται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Παραμένει, όμως, ακόμα αβέβαιο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει… Οι Ευρωπαίοι θα ξαλάφρωναν οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού, περισσότερο πρόκειται για πολιτικά συμφέροντα, και εντός της Γερμανίας».

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η FAZ σχεδόν όλος ο κόσμος και ειδικά οι Ασιάτες και οι Νοτιοαμερικανοί που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΔΝΤ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ελλάδα.

«Πρέπει και οι ίδιοι να εκπληρώσουν σκληρούς όρους του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των ψήφων όμως παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αν υιοθετήσουν κοινή στάση. Και η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χάνει από τα μάτια της την γεωστρατηγική διάσταση. Για την Αμερική, η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα, εκεί όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι, στο τέλος, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας», καταλήγει το άρθρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top