ΑΝΑΤΡΟΠΗ από ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην ευρωζώνη μέχρι το 2040

Τι αναφέρει η Wall Street Journal

ΑΝΑΤΡΟΠΗ από ΔΝΤ: Η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην ευρωζώνη μέχρι το 2040

​Ένα έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές το ΔΝΤ και την ΕΕ. Οι πιέσεις που ασκούνται εκατέρωθεν με στόχο να βρεθεί η συμβιβαστική λύση για το ελληνικό χρέος είναι ισχυρές, με το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal να ζητά από την ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να παρακάμψει την καταβολή τόκων ή κεφαλαίου για τα δάνεια, έως το 2040, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Ταμείο θέλει τα δάνεια της Ελλάδας να ωριμάζουν σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες από το 2040 έως το 2080 και τα επιτόκιά τους να σταθεροποιηθούν για 30 – 40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%.

Π��οτείνει ακόμα όλες οι πληρωμές επιτοκίων να αναβληθούν μέχρι να αρχίσουν να ωριμάζουν τα δάνεια. Μάλιστα η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και αν εγκριθεί θα διατηρήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με προεξάρχουσα εκείνη του Βερολίνου, δεν κρύβουν το δισταγμό τους, καθώς οι παραχωρήσεις που προβλέπονται στην πρόταση του ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες.

Παρ’ όλ’ αυτά, το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή δεν είναι ακόμα βέβαιη, αφού το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι το μεγάλο αγκάθι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top