Βαρουφάκης: Δική μου ιδέα ο κόφτης, την είχα προτείνει στον Τσίπρα!

«Είχα προτείνει να μας δώσουν περιθώριο ένα 18μηνο και αν δεν είχαν αποτελέσματα οι πολιτικές μας, να ενεργοποιηθεί ο κόφτης»

Την πατρότητα του «κόφτη» μισθών, συντάξεων και δαπανών διεκδικεί ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην τσάρος της οικονομίας, μιλώντας στο The Press Project, τόνισε πως ο ίδιος είχε προτείνει τον κόφτη στον Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2015.

«O συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέσπισε η κα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για να δεχτεί τα πακέτα διάσωσης των διαφόρων χωρών-μελών. Όλοι τον έχουν ψηφίσει, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Είναι μια παραδοχή ότι ��ι κυβερνήσεις πλέον δεν κυβερνούν, δεν έχουν δημοσιονομική εξουσία επί των δημοσιονομικών τους» τόνισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος εξήγησε ότι είχε ζητήσει περιθώριο 18 μηνών για να εφαρμόσει τη δική του οικονομική πολιτική: «Πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο Eurogroup και -ενώ κατ' ίδιαν οι ομόλογοί μου τη συζητούσαν- σε επίπεδο Eurogroup δεν συζητήθηκε ποτέ, μιας και μοναδικός στόχος της τρόικα ήταν η πλήρης αποδόμηση της κυβέρνησης μας».

Ο ίδιος, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «δεν έπρεπε να υπογράψει εκείνο το βράδυ μετά τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης», ενώ υπογράμμισε πως «πολύ σωστά το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Φυσικά, δεν ξέχασε και τον «αγαπημένο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο αποκάλεσε για ακόμη μία φορά αστοιχείωτο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top