Τo κρίσιμο Eurogroup και τα δύο ΣΕΝΑΡΙΑ για το χρέος – Ο ρόλος-κλειδί των γερμανικών εκλογών

Δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις στις 24 Μαΐου

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να λήξει το Eurogroup στις 24 Μαΐου, αφήνοντας έτσι μετέωρο το ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι γερμανικές εκλογές του 2017 δεν επιτρέπουν όχι απλά γενναιόδωρες κινήσεις προς την Ελλάδα αλλά ούτε καν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων.
Τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με πηγές της διαπραγμάτευσης που επικαλούνται τα Νέα, είναι:
ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Η καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα είναι να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος ως την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους.
Ως τότε δεν θα συμμετέχει φυσικά ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη χρηματοδότηση, αλλά θα εγκρίνει με κάποιον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση κλείνοντας το μάτι στη Γερμανία, ώστε να περάσει την εκταμίευση από το Κοινοβούλιό της. Εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν ως το φθινόπωρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο μπορεί να επιστρέψει.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: H χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα είναι να αποφασιστεί στις 24 Μαΐου ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, δύσκολα το ΔΝΤ θα μπορέσει να δικαιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top