Μητρόπουλος: «Ο “κόφτης” είναι ο Μεγάλος Αδελφός των δανειστών»

«Είναι ένα διαρκές μνημόνιο»

Μητρόπουλος: «Ο “κόφτης” είναι ο Μεγάλος Αδελφός των δανειστών»

​Νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τον “κόφτη” δημοσιονομικών δαπανών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Α. Μητρόπουλος, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Είναι ένα διαρκές μνημόνιο. Είναι θεσμός εκχώρησης του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού, όσο είμαστε υπόχρεοι έναντι των δανειστών. Η λειτουργία του δεν σταματά όταν σταματήσει το μνημόνιο. Εξυπηρετεί ανάγκες χρέους, αποπληρωμής χρέους και εξυπηρετεί ανάγκες επίτευξης πλεονάσματος», είπε ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε:

«Είναι ο Μεγάλος Αδελφός των δανειστών».

Εξήγησε μάλιστα πως ο «κόφτης» «θα εντοπίζει τις αποκλίσεις, θα προσομοιώνει τις δημοσιονομικές αρχές στις ανάγκες του προγράμματος και θα πέφτει αυτόματα σε πέντε επίπεδα: πρώτο σε μισθούς-συντάξεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα στις δαπάνες υγείας, αυτό είναι το χειρότερο, τρίτο στις δαπάνες απασχόλησης και βεβαίως ύστερα είναι η κεντρική διοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία υγείας κ.λπ. όπου εκεί θα παρεμβαίνει αυτομάτως».

«Το χειρότερο, σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου αυτού του “κόφτη”, είναι ότι όσο η χώρα είναι σε μνημόνιο, φεύγει η αρμοδιότητα λειτουργίας ενεργοποίησης του “κόφτη” από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που σε συνεργασία με το δημοσιονομικό συμβούλιο επί ποιων δαπανών θα ενσκήψει, θα επιπέσει και την αρμοδιότητα δυστυχέστατα θα το αποφαίνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top