Ντάισελμπλουμ: ΟΧΙ στο ονομαστικό κού��εμα του χρέους, ΝΑΙ σε συμφωνία στις 24 Μαΐου

Ζήτησε λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε την πρόταση του για το χρέος

​«Οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup ήταν πολύ λίγες. Η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο μεγάλο «ΟΧΙ» αφορά στο ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προτιμά να αποσαφηνιστεί τώρα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παρά να μείνει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει ότι έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ζήτησε να κατατεθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, εξέφρασε τη επιθυμία να υπάρξει μία πλήρης, επίσημη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ειδικά για το χρέος, επανέλαβε την πρόταση για εξέταση των επιλογών που υπάρχουν για ελάφρυνσή του σε τρία στάδια – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα. Δεύτερον να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, να δούμε μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top