Στο τραπέζι οι λεπτομέρειες του ελληνικού πακέτου διάσωσης

Βιάζονται οι Ευρωπαίοι να τελειώσουν με την Ελλάδα πριν από τον Ιούνιο

Στο τραπέζι οι λεπτομέρειες του ελληνικού πακέτου διάσωσης

​Η συμφωνία επί των λεπτομερειών του ελληνικού πακέτου διάσωσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των G7 στις 26 και 27 Μαΐου, αλλά και των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στις 20 και 21 του ίδιου μήνα, που φέτος διεξάγεται στο Sendai, της επαρχίας Miyagi της Ιαπωνίας.

Η εντο��ή που έχει φτάσει από τους διεθνείς εταίρους των Ευρωπαίων είναι “μην φέρετε το ελληνικό ζήτημα στην Ιαπωνία”. Παρομοίως οι πάντες στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Λουξεμβούργο προτιμούν “η Ελλάδα να βγει από το κάδρο πριν βγει ο Μάιος, ακριβώς γιατί ο Ιούνιος πρέπει να είναι ο μήνας που η ΕΕ θα ασχοληθεί με τη Βρετανία".

Ως ένα βαθμό, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι “βρισκόμαστε εντός τροχιάς για κάτι τέτοιο”.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Εuro Working Group, 25 σελίδες με διευκρινίσεις, οι οποίες στις 9 του μήνα είχαν επιδοθεί στον επικεφαλής του EWG και τα κράτη μέλη στα ελληνικά, έχουν μεταφραστεί επισήμως και αποτελούν εδώ και μερικές ημέρες πεδίο οικονομοτεχνικών βελτιώσεων. Οι 25 σελίδες με τις διευκρινίσεις, επεξηγούν τις λεπτομέρειες του αρχικού σχεδίου των 16 σελίδων για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δημοσιονομικών δαπανών που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη των εφεδρικών μέτρων 2% του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει το Eurogroup πως πρέπει να λυθούν.

Την ίδια ώρα οι 19 και τα στελέχη του ESM και της Κομισιόν επιδίδονται σε λογιστικές ασκήσεις για τον προσδιορισμό των μακροοικονομικών μεγεθών και προβλέψεων που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια και στη βάση των κοινών κατευθύνσεων που είχαν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ στις 9 του μήνα. Άλλωστε καλά πληροφορημένες πηγές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν συνέγραψε μαζί με τους 19 την δήλωση για την Ελλάδα που ανέγνωσε στο τέλος του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και με την πρώτη ευκαιρία θα καταρτίσει ένα δικό του πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Ελλάδα διετούς διάρκειας και με χρηματοδότηση περί τα 6 ως 8 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα χρειαστεί την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για κάτι τέτοιο και οι εταίροι τη διαβεβαίωση του ΔΝΤ ότι θα παραμείνει με πρόγραμμα και χρηματοδότηση για να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία και την αλληλουχία των γεγονότων “άσκηση εμπιστοσύνης”, διότι για να δουλέψει η συμφωνία, χρειάζεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς στην άλλη.

Βεβαίως οι εταίροι εκταμίευσαν δόση προς την Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι, έχοντας πολύ μικρότερη εξασφάλιση ότι το ΔΝΤ θα έφτιαχνε πρόγραμμα για την Ελλάδα και αυτό σκοπεύουν να κάνουν και σήμερα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στην ΕΕ είναι απόλυτα επιθυμητός από τα κράτη μέλη, που μετέχουν άλλωστε και στο ΔΣ του και δεν προβλέπεται να τερματιστεί παρά μόνο με την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στα τέλη του 2018.

Σε σχέση με το χρέος οι ασκήσεις επί χάρτου και οι εκδοχές είναι πάρα πολλές και αφορούν το βραχύ και το μεσοπρόθεσμο διάστημα που αποφάσισε το Εurogroup.

Όσον αφορά την περίφημη εκδοχή της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, πληροφορίες του Star αναφέρουν ότι επρόκειτο απλά για μια από τις πολλές ιδέες που υπάρχουν σε κείμενα που ο ESM ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει στα κράτη μέλη.

Η ιδέα που δεν ακούστηκε από τον Κλάους Ρέγκλιγκ, αλλά περιέχεται ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σε κάποια γραπτά κείμενα προβλέπει την χρήση αδιάθετων ποσών από το πακέτο των 86 δις (και σε καμία των περιπτώσεων από νέο δάνειο) για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Αυτά δεν θα ξεπερνούν το 2018 τα 17 δις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έτσι κι αλλιώς προβλέπεται πως θα αποπληρωθούν από τις δόσεις των 86 στην διετία.

Μια εκδοχή θα μπορούσε να είναι και η εφάπαξ καταβολή των 17 δις, για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται ομοφωνία στα κράτη μέλη και τα κράτη μέλη επιθυμούν τη συνέχιση της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Η λύση αυτή δεν είναι πιθανό να περπατήσει, παρά μόνο στην συγκαλυμμένη της μορφή - δηλαδή μέσω της τακτικής καταβολής των δόσεων.

Ο δε ESM δεν σκοπεύει να κάνει προσλήψεις για να γίνει το ΔΝΤ της Ευρώπης, καθώς τον ελεγκτικό ρόλο τον ασκεί η από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχουσα την πολιτική εντολή Κομισιόν, διά της διευθύνσεων οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων. Η δε συνθήκη του ESM δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι μόνες δύο προσλήψεις που θα κάνει ο ESM, είναι για έναν ασκούμενο στα Facilities Management και έναν Senior Corporate Governance Officer (οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο current vacancies: http://www.esm.europa.eu/about/jobs/vacancies/index.htm ).

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top