Πιάνει ΧΑΡΤΙ και ΜΟΛΥΒΙ η κυβέρνηση: ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ για την 24η Μαΐου

Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Χαρτί και μολύβι έχουν πιάσει στην κυβέρνηση καθώς έχει ξεκινήσει η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης) και ο στόχος είνα�� να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Ξεκαθάριζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια, εξάλλου, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) και -όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές- αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χα��ακτηρίζεται από αυτοματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top