Βενιζέλος: Γιατί η χθεσινή συμφωνία για το χρέος είναι χειρότερη από αυτή του 2012

«Συνιστά υποχώρηση ακόμη και σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, τονίζοντας πως είναι χειρότερη από αυτή του 2012.
«Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τη χθεσινή δήλωση του Eurogroup» αλλά «το αρνητικά εντυπωσιακό είναι ότι οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος» τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχόλιό του στο facebook, όπου σημειώνει πως η δήλωση του Eurogroup συνιστά υποχώρηση «ακόμη και σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015».
Όπως τονίζει ο ίδιος, η οπισθοχώρηση έγκειται στο ότι:
1. Επαναλαμβάνεται ο αποκλεισμός κάθε ονομαστικής μείωσης
2. Η όποια μελλοντική πρόσθετη παρέμβαση εξαρτάται από την τήρηση των όρων του μνημονίου και τοποθετείται χρονικά στο τέλος του προγράμματος «αν χρειαστεί», συνεπώς δεν θα παράγει πλήρες και άμεσο αποτέλεσμα όπως έγινε με τις παρεμβάσεις του 2012.
3. Η όποια μελλοντική παρέμβαση δεν θα αφορά πρωτίστως το ύψος των ετήσιων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά «αν χρειαστεί» τις ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης για την καταβολή χ��εολυσίων (λήξεων) με χειρισμούς σχετικούς με τη περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής και αυτό στο τέλος του προγράμματος.
4. Η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων ( SMP και ANFA), που είχε διασφαλισθεί το 2012 και είχε συντελεστεί μέχρι το 2015, τώρα απλώς θα εξεταστεί ως ενδεχόμενο σε σχέση με την πορεία του προγράμματος.
5. Ως προς τη σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων -π��υ μειώθηκαν δραστικά το 2012- το Εurogroup απλώς δηλώνει τη διάθεση του να δείξει ευελιξία στο μέλλον «αν χρειαστεί».
«Τόσο απλά, τόσο καλά» καταλήγει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
001α.jpg
002α.jpg
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top