Τσίπρας: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, το προγραμμα βγαίνει

«Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις προσπάθειές μας- Βγαίνουμε από το σκοτάδι μετά από 6 χρόνια - Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος της δόσης» - Πρώτη ανάρτηση: 13:52

​Με σαράντα λεπτά σχεδόν καθυστέρηση ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να εξυμνεί την χθεσινή απόφαση στο Eurogroup.

«Στο χθεσινό Eurogroup επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή, μια αλλαγή που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Συντελείται καιρό και έχει να κάνει με τη διεθνή θέση της χώρας, την ευρωπαϊκή της πορεία και τους συμμάχους της», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη και πως βρίσκει τη στήριξη μιας σειράς πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που όπως είπε «έχο��ν κατανοήσει ότι αυτός ο τόπος και ο λαός έχουν γυρίσει σελίδα».

«Έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός και ο τόπος υπέφερε σκληρά και άδικα εξαιτίας επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε και συνέχισε:

«Η χθεσινή απόφαση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αίθρια, δεν ήταν θείο δώρο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής προσπάθειας, των διπλωματικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών μας παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα».

Τόνισε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μια πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και η οποία αφορά τη διαχείριση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ.

Ο Α. Τσίπρας έδωσε επίσης τα εύση��ά του στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, τονίζοντας πως η προσπάθειά της και η επιδεξιότητά της απέδωσαν καρπούς και είναι αξιέπαινη.

«Η χθεσινή απόφαση δικαιώνει αυτές τις προσπάθειες και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπ��ρεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις», είπε.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και κρατήσαμε την κοινωνία όρθια»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους δανειστές όσο και απέναντι στον ελληνικό λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τηρήσαμε τη συμφωνία και -εξαντλώντας κάθε περιθώριο ευελιξίας- κρατήσαμε την κοινωνία όρθια».

«Ούτε ευρώ δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο νέο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και πρόσθεσε: «Δεν θα μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, ενώ διασώσαμε και την πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων».

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της στον αγροτικό κόσμο, προστάτευσε την πρώτη κατοικία και έδωσε πρόσβαση στην υγεία σε χιλιάδες ανασφάλιστους.

«Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος της δόσης»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης «που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία» και υπογράμμισε πως ένα μεγάλο τμήμα της θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πλέον υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης με σαφή βήματα για την απομείωση του χρέους και «δημιουργείται χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας».

«Δικαιούμαστε σήμερα να είμαστε χαρούμενοι αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος δήλωσε έτοιμος για «ρήξεις και τομές» ώστε «να μπει οριστικά η οικονομία σε τροχιά απογείωσης».

«Η διαπλοκή έπαιξε και έχασε οριστικά»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εγκληματική στάση από κάποιους που «με ψεύδη και συκοφαντίες δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε: «Το εγχώριο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο έπαιξε για άλλη μία φορά τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Του λαού, όμως, αναγεννήθηκε ενώ της διαπλοκής πέθανε. Ευτυχώς για τη χώρα, έπαιξαν και έχασαν οριστικά».

«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, δεν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός»

Ο ίδιος, κατηγόρησε τη διαπλοκή ότι «σχεδόν εκλιπαρούσαν να σκληρύνουν οι δανειστές τη στάση τους και να οδηγηθούμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων» και μίλησε για «ασύστολη καταστροφολογία».

«Αντί να δουν το δρόμο που ανοίγει για τη μείωση του χρέους, εστιάζουν στον προληπτικό μηχανισμό. Φαίνεται πως θα προτιμούσαν τα μέτρα για τους πολίτες. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο μηχανισμός δεν είναι ούτε μέτρα ούτε μνημόνιο. Είναι θεσμός που προβλέπεται και στην Ευρώπη. Εμείς απλά προβλέψαμε συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης που -ούτως ή άλλως- υποχρεούσαι να κάνεις όταν δεν πιάνεις τους στόχους. Είναι κάτι που προβλεπόταν σε όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός και άρα η λήψη νέων μέτρων.

«Να σταθούμε, όμως, στο κυριότερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας και συνέχισε: «Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα που βγαίνει. Ένα πρόγραμμα που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες επιβαρύνσεις».

«Βλέπουμε επιτέλους το φως της ανάπτυξης και βγαίνουμε από το σκοτάδι»

«Η Ελλάδα βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης και βγαίνει. από το σκοτάδι μετά από 6 χρόνια Τώρα, όμως, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά για σκληρή δουλειά. Είναι ώρα για να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να στραφεί η κυβέρνηση «στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

«Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά: ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και μεγάλες αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία και την εργασία, ώστε να πετύχουμε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημo» είπε και έθεσε 6 στόχους ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, η επιστροφή στην ανάπτυξη:

- Να προσελκύσουμε επενδύσεις

- Να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα

- Να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της ανεργίας

- Να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

- Να δώσουμε μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

- Να συνεχίσουμε τη μάχη απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το δικαιούται ο λαός, το δικαιούται ο τόπος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top