Γεροβασίλη για «κόφτη»: «Δεν ��ίναι ξεκάθαρο ακόμα ποιος θα αποφασίζει τα μέτρα»

Παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα

​Θολό είναι το τοπίο γύρω από τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Θα περάσει από την Βουλή ο "κόφτης". Η δέσμευση μας είναι να νομοθετηθούν όσα πρέπει να νομοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί και νωρίτερα. Ο οδικός χάρτης έχει μπει έως την εκταμίευση της δόσης», είπε η κυρία Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, απάντησε:

«Θα έχουμε τελειώσει με τα μέτρα. Μένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Θα παρθεί η τελική απόφαση και ξεκινά ο δρόμος της εκταμίευσης. Οι δανειστές αποδέχθηκαν την πρόταση της ελληνι��ής κυβέρνησης για τον κόφτη. Δεν υπήρξε απόφαση για επιπρόσθετα μέτρα. Όταν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες και γίνεται σε σταθερά βήματα υπάρχει αποτέλεσμα».

Όσο για το ποιος θα αποφασίζει τα μέτρα όταν κριθεί ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε:

«Αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες αλλά μένει να συζητηθεί είναι ότι αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλάει για αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν υπάρχουν. Δέχθηκαν ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα».

Πάντως η κυρία Γεροβασίλη απέφυγε να απαντήσει ποια θα είναι αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται αυτόματα αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

«Αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά μέτρα αλλά και για μείωση των δαπανών. Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση. Μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης», είπε ενώ ερωτηθείσα για το ποιος θα αποφασίζει για τα μέτρα αυτά απάντησε:

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή».

Τέλος αναφερόμενη στο χρέος και τη συμφωνία που θα επέλθει τόνισε πως «αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες και μένει να συζητηθεί έως τις 24 Μαΐου είναι ότι πρώτη φορά μπαίνει και αποτυπώνεται και σε κείμενο ότι ολοκληρώνεται πρόταση για την διαχείριση του χρέους για να είναι βιώσιμο. Μπορούμε να βαδίσουμε σε κύκλο ανάπτυξης. Οι Έλληνες θα σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Aναλυτικ�� ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το Eurogroup στο ΒΙΝΤΕΟ του Star

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top