Πως το ΧΡΕΟΣ μπορεί να φτάσει στο 73,6% του ΑΕΠ – Τα 3+2 μέτρα της πρότασης των θεσμών

Τα τέσσερα σενάρια της έκθεσης για την πορεία του χρέους

Τρία συν δύο μέτρα πρότειναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιλαμβάνονται τρεις βασικές παρεμβάσεις (όπως σας έχουμε παρουσιάσει στο star.gr) και δύο συμπληρωματικές. Τα βασικά μέτρα αφορούν τα δάνεια του EFSF που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και είναι:
1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.
2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.
3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.
Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος το 2060 θα είναι 73,6% του ΑΕΠ αντί 104,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό τους σενάριο. Πέραν αυτών, όμως, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προτείνουν και την εφαρμογή δύο επιπλέον μέτρων:
1. Την επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων ��ου ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ ή στο 5% του περυσινού ΑΕΠ.
2. Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον ESM. Να σημειωθεί ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος του ESM, όταν και θα είναι σαφές εάν έχουν απομείνει αδιάθετα δάνεια και τι ύψους, ενώ εκτιμάται ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου το 2018 θα είναι 17,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα (που ήταν η ελληνική επιδίωξη).
10s3xreos-thumb-large.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top