Καλωσορίζει το Eurogroup τα μέτρα στην Ελλάδα–Τις επόμενες μέρες τελειώνει η αξιολόγηση

Ντάισελμπλουμ: Τα προληπτικά μέτρα ανοίγουν τον δρόμο- Έλεγχος του χρέους σε ετήσια βάση

Καλωσορίζει το Eurogroup τα μέτρα στην Ελλάδα–Τις επόμενες μέρες τελειώνει η αξιολόγηση
Καλωσορίζει το Eurogroup τα μέτρα στην Ελλάδα, μετά την σημερινή του συνεδρίαση και παραπέμπει στις επόμενες ημέρες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» και ανέφερε σχετικά με το χρέος ότι «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, συμφωνία επετεύχθη στο έκτακτο eurogroup ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα εργαστούν θεσμοί, κυβέρνηση και κράτη μέλη ώστε αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφετέρου να στηθεί ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων και να διευθετηθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Οι 19 υπουργοί έδωσαν εντολή στους τεχνοκράτες του EWG να επεξεργαστεί την ελληνική ��ρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ως τις 24 Μαίου και το τακτικό eurogroup, όπως και να εξετάσει λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους σε τρία διαφορετικά επίπεδα: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μάκροπρόθεσμο. Θα προσδιοριστεί μάλιστα αυστηρά και το όριο που θα θεωρείται "εφικτό ομαλό και βιώσιμο για πληρωμές χρέους ανά έτος".
Ντάισελμπλουμ: Τα προληπτικά μέτρα ανοίγουν τον δρόμο αλλά πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός
Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως ανέφερε, χρειάζεται να νομοθετηθεί ο μηχανισμός που θα διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τεθεί αυτομάτως σε λειτουργία.
Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε για τα προληπτικά μέτρα ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν την περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα. Ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και θα υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».
Για το χρέος ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης του, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί.
«Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται ετησίως » διευκρίνισε, ενώ ανακοίνωσε ότι «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».
Για το ίδιο ζήτημα πρόσθεσε ότι «συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν μέχρι το 2018 ώστε να συμβάλλουν στην ελάφρυνση του χρέους» και ότι «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα» (μέχρι το τέλος του 2018).
Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε, αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου».
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε βήματα και οι Ευρωπαίοι έδειξαν αλληλεγγύη
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα» ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Παραδέχθηκε όμως ότι ήδη «έχει κάνει βήματα» και γι' αυτό «οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι».
Ο κ.Μοσκοβισί χαιρέτισε το ασφαλιστικό, το οποίο ψηφίστηκε και προέβλεψε ότι αν ακολουθήσει τη δέσμη μέτρων με ευλάβεια «η Ελλάδα θα έχει μεγάλη ανάπτυξη».
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει προληπτικός μηχανισμός για τα μέτρα και χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα τη βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BINTEO EΡT1
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top