Βάση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θέλει να δώσει ο Τσίπρας-Αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε

Πήγε σε διημερίδα για την υγεία και μίλησε και για το ελληνικό χρέος!

​Ουσιαστικό κάλεσμα για την οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απηύθυνε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Caravel κατά την διάρκεια διημερίδας για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Αν και όπως είπε ο κ.Τσίπρας η έννοια μεταρρύθμιση «έχει ταυτιστεί με σκληρές, βάναυσες πολλές φορές επιλογές που αφορούσαν την εξίσου σκληρή και βάναυση δημοσιονομική προσαρμογή που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», ωστόσο μπορεί αυτή (μεταρρύθμιση) «με σχέδιο και δράσεις να οδηγήσει σε ένα σύστημα ανοικτό στις ανάγκες του πολίτη και στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών».

Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, ζήσαμε την έλλειψη αναγκαίου προσωπικού στο σύστημα υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τις ελλείψεις ενός οργανωμένου συστήματος υγείας. Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκονται τα νοσοκομεία, ενώ είναι γεγονός ότι δίνουμε ελάχιστο βάρος στην πρόληψη. Η εικόνα της απορρυθμισμένης υγείας πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

«Στόχος μας το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν ευχερή πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα εγγυάται ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του έχει κάνει σημαντικά βήματα στον χώρο της υγείας, ενώ απαρίθμησε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το υπουργείο Υγείας (δικαίωμα 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στ��ν πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη, κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, νομοθέτηση της λίστας Χειρουργείου, αύξηση ορίου των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στον προϋπολογισμό του 2016, αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ κα).

Φυσικά, ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε πως οι πολίτες θα είχαν πληγεί περισσότερο, εάν όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, χώρας «δεν υπήρχε το φιλότιμο και η ευαισθησία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο σύστημα υγείας, αλλά και η εξαιρετική δουλειά των ανθρώπων της κοινωνικής αλληλεγγύης και των εθελοντικών οργανώσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στην σημασία του σημερινού Eurogroup, τονίζοντας, ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκτός από τα θέματα λιτότητας που συζητούνται, τίθεται για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα τους χρέους και της ελάφρυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι φεύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία… Κάθε βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την στήριξη των πιο αδύναμων. Είτε άμεσα, είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους. Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απ��ραίτητα βήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχθεί η χώρα στα πόδια της. Να γυρίσει σελίδα. Ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης. Γιατί παρ’ ό,τι η χώρα περνάει ένα δύσκολο, ίσως τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος, όμως, έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε στο Word που ακολουθεί όλη την ομιλία Τσίπρα

TSIPRAS.docTSIPRAS.doc

Δείτε επίσης:

Δραγασάκης: Να δώσουμε μέρος από το πλεόνασμα στην Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top