Μικρό καλάθι για Eurogroup: Στο επίκεντρο το χρέος και ο μηχανισμός για τα μέτρα-κάβα

Γιατί είναι κρίσιμο το Euroworking Group που θα προηγηθεί – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Ο εφεδρικός μηχανισμός για την κάλυψη δημοσιονομικών παρεκκλίσεων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εξομαλυνθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο συνεδρίασης του Eurogroup που διεξάγεται εκτάκτως για την ελληνική υπόθεση στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα θα διεξαχθεί συνεδρίαση του Εuroworking Group, στην οποία θα μετέχει ο κ. Χουλιαράκης και είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση, αφενός του προσχεδίου συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, που κατήρτισε η Τρόικα και προβλέπει το ύψος της δόσης, τα νομοθετικά προαπαιτούμενα και τις βασικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αφετέρου θα συζητήσει και θα προτείνει στο Eurogroup τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστούν και θα νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα.
Αυτό το δεύτερο στοιχείο είναι και το πλέον δύσκολο, καθώς δεν είναι το ίδιο διατεθειμένες όλες οι πλευρές να δεχθούν μία μεγάλη περίοδο χωρίς έλεγχο των παρεκκλίσεων, όπως για παράδειγμα προτείνει η Κομισιόν να συμβεί το 2017. Αντιθέτως, πολλά κράτη - μέλη αλλά και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι όποιες αποκλίσεις θα πρέπει να διορθωθούν στο πρώτο τρίμηνο που η Τρόικα θα τις διαπιστώσει.
Ένα άλλο πολιτικό πρόβλημα είναι και το πόσο περιγραφικός θα είναι ο μηχανισμός και εκεί οι αποκλίσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, με το ΔΝΤ και πολλά κράτη-μέλη να τάσσονται υπέρ της λίστας και η κυβέρνηση να προειδοποιεί μέσω επιστολής πως αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν το συμβιβασμό δεν τον πετύχουν με τεχνικούς όρους οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων, τότε κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο επίπεδο των υπουργών. Πάντως, κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Eurogroup θα καταπιαστεί με την υπόθεση του χρέους μπορεί να κρίνει και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υποστηρίξει τη συμφωνία.
Σε σχέση με αυτό, τρεις βασικές ιδέες διακινού��ται, θα βρεθούν στο τραπέζι του eurogroup τη Δευτέρα και διαφέρουν ως εξής:
- στην πρώτη εκδοχή, υπάρχει μεγάλη επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά μικρό βάθος εξομάλυνσης της πληρωμής των επομένων ετών,
- στην δεύτερη, μικρή επέκταση της περιόδου χάριτος και βαθύτερη εξομάλυνση των πληρωμών, αλλά και πάλι όχι ως το τέλος της περιόδου ωρίμανσης των δανείων και
- στην τρίτη εκδοχή, διατήρηση της περιόδου χάριτος και εξομάλυνση όλων των δανείων.
Κοινοτικός αξιωματούχος έλεγε τις προηγούμενες μέρες ότι «η λύση για το χρέος δεν είναι πυρηνική φυσική, τρία υπολογιστικά φύλλα του excel είναι» και πως «από εδώ και μέχρι την εκταμίευση πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή άσκηση εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών, κυβέρνησης, ΔΝΤ, κρατών-μελών και νομοθετών».
Καμία πλευρά δεν έρχεται στις Βρυξέλλες με στόχο τη ρήξη, ωστόσο αν οι δύο πλευρές δεν δώσουν τα χέρια στα προληπτικά μέτρα, τίποτα άλλο δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top