Τσίπρας: «Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ – Μετά την αξιολόγηση θα έρθει και η αύξηση μισθών»

«Ούτε ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να πιστέψει πως το ασφαλιστικό της χώρας εξόκειλε τους τελευταίους μήνες» - Πρώτη ανάρτηση: 22:47

​Επίθεση εναντίον της ΝΔ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την ότι έχει περιπέσει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί πλέον να καταλογίσει, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όμως παράλληλα δεν έχει και εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον ίδι�� τον Κ. Μητσοτάκη τον προειδοποίησε πως η τακτική του να μην καταθέτει καμία θετική πρόταση απειλεί να μετατρέψει την ΝΔ από κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας.

«Ούτε ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να πιστέψει πως το ασφαλιστικό της χώρας εξόκειλε τους τελευταίους μήνες», είπε ο Α. Τσίπρας και επανέλαβε πως τις προηγούμενες δεκαετίες πραγματοποιήθηκε μια λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

"Η ΝΔ ζητά εκλογές για να σωθούν κάποιοι φίλοι της"

Όσον αφορά στις εκλογές που ζητά η ΝΔ, σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει εναλλακτική πρόταση και πως σκοπός της «δεν είναι να φέρει κάτι καλύτερο για τον τόπο, αλλά να ��ωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις που βλέπουν όχι τη χώρα να καταστρέφεται, αλλά όλο το σύστημα διαπλοκής που τους συντηρούσε να καταστρέφεται».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως τον Σεπτέμβριο προκήρυξε εκλογές, ζητώντας από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη δύσκολη συμφωνία που πέτυχε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση.

«Η δέσμευσή μας στον ελληνικό λαό ήταν ότι θα εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε νέες παράλογες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να στ��ρίξει τους πιο αδύναμους. Αυτές είναι οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στηριζόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, τους δανειολή��τες που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Με το ασφαλιστικό προχωράμε σε μια νέα μεταρρύθμιση χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από κύριες συντάξεις. Αυτό δεσμευθήκαμε και αυτό κάνουμε. Σας θυμίζω ότι όταν κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο μιλήσατε για μονομερή ενέργεια. Αυτή είναι η αγωνία σας ότι δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις».

"Με το νέο νομοσχέδιο αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος"

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό.

«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση».

«Το σχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμου συστήματος που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και θα έχει βάση την κοινωνική δικαιοσύνη. Προχωράμε στην επαναφορά του ασφαλιστικού σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις για 13η φορά και χωρίς να επηρεαστεί η πλειοψηφία των επικουρικών. Φέρνουμε μια πραγματικά αναγκαία μεταρρύθμιση προσπαθώντας να μοιράσουμε το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν και όχι ξανά στους αδυνάμους. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης σε συνθήκες ασφυκτικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Δίκαιη κατανομή βαρών με το φορολογικό"

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι θα φέρει δικαιότερη κατανομή βαρών, καθώς το 98% θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση, είτε ακόμα και ελάφρυνση.

«Γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί στον τόπο μια διαχρονική αδικία γιατί κατάντησε να είναι τεκμήριο να έχει κάποιος πάνω από δυο παιδιά. Με την πρότασή μας το 61% των τρίτεκνων και πολυτέκνων θα πληρώσει λιγότερο φόρο», είπε.

Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε εκτεταμένα και στην επό��ενη μέρα του κλεισίματος της αξιολόγησης.

«Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε παράλληλα σε δύο μέτωπα το ένα είναι αυτό της διαπραγμάτευσης, το άλλο είναι ένα σχέδιο μελετημένο και με συγκεκριμένους άξονες δράσης, ένα σχέδιο που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και θα επιταχυνθεί μετά την αξιολόγηση», είπε και πρόσθεσε:

«Προτεραιότητα είναι η χώρα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης, σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Όχι μιας οποιασδήποτε ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο με στήριξη της ανταγωνιστικότητας με προστασία της εργασίας και των κατακτήσεων των εργαζομένων με αύξηση των μισθών, όταν αυτό γίνει δυνατό».

"Δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων ��ια την επόμενη μέρα της αξιολόγησης"

Σημείωσε ακόμα πως δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων και τόνισε πως ο εξορθολογισμός του κράτους θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν ήταν δικό μας δημιούργημα, αλλά των κυβερνήσεων σας κύριε Μητσοτάκη και θέλει αναμόρφωση, σκληρή αντιμετώπιση όσων λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι. Θέλει επαναθεμελίωση με τις αρχές της λειτουργικότητας και του σεβασμού στον πολίτη», είπε.

«Στόχος μας είναι τώρα που περνάμε τον πιο δύσκολο κάβο να κοιτάξουμε μπροστά. Το μέλλον δε θα έρθει από μόνο του, πρέπει να δουλέψουμε, να οραματιστούμε το αύριο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θέλει αποφασιστικότητα και μεγάλες τομές», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Για πρώτη φορά το χρέος μπαίνει επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup"

Υπογράμμισε τέλος τη σημασία του αυριανού Eurogroup, όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα μετά από έξι χρόνια που ευρωπαϊκά όργανα συνεδριάζουν διαρκώς για να συζητήσουν για την ελληνική κρίση, αύριο το Euroroup θα συζητήσει και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε και πρόσθεσε:

«Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα. Θα είχε αξία αντί να κρατάτε μια τόσο μίζερη στάση να μας λέγατε τη στάση σας για αυτό το θέμα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμορφώσει κλίμα υποστήριξης των ελληνικών θέσεων. Θα αναφερθώ μόνο σε μια δήλωση του Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι πρέπει να γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε και ότι είναι λάθος να ζητάμε από την Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες της με νέα μέτρα».

Πέταξε μάλιστα και καρφιά για τον Β. Σόιμπλε, εκφράζοντας την ευχή να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση κι εκείνος αύριο στο Eurogroup.

"Έρχονται καλύτερες μέρες που τις αξίζει η χώρα και ο λαός"

«Έχουμε μπροστά μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη που πρέπει να επιδείξει τόλμη και γενναιότητά για να κλείσει μια βαθιά πληγή και να ξεκινήσει η έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρώ��ης», είπε και κατέληξε:

«Υψώσαμε το κεφάλι, φωνάξαμε δυνατά το δίκαιο του λαού μας τώρα που έρχεται η ώρα της δικαίωσης είναι η στιγμή να συνεχίσουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο. Ξεκινάμε το μεγάλο αγώνα να ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής το αύριο της πατρίδας και του λαού. Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει ο τόπος και ο λαός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top