ΟΛΑ γ��α να υπάρξει ΛΥΣΗ τη Δευτέρα στο Eurogroup – Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε η Κομισιόν

Τι αποκαλύπτει το Bloomberg

​Μια νέα συμβιβαστική πρόταση φέρεται να κατέθεσε η Κομισιόν, ώστε να βγει επιτέλους λευκός καπνός από το Eurogroup της Δευτέρας και να υπάρξει συμφωνία τόσο για την αξιολόγηση, όσο και για τη διευθέτηση του χρέους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κομισιόν, προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία και η χώρα μας βρεθεί και πάλι προ των πυλών της χρεοκοπίας όπως και πέρσι το καλοκαίρι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η εκταμίευση είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, γνωστό και ως «κόφτη».

Η πρόταση αυτή είναι ένα ακόμα σημάδι πως η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την οικονομική ασφυξία με την οποία απειλείται για μια ακόμα φορά η Ελλάδα, καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει επίσης πως «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

«Στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως. Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου», αναφέρει το Bloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top