ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ πάνω από το Eurogroup – Στα… μαχαίρια Γαλλία και Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Χρεοκοπία βλέπουν πάλι τα γερμανικά ΜΜΕ

​Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με τον γερμανικό περιοδικό Spiegel, χάσμα αγεφύρωτο χωρίζει τη Γαλλία από τη Γερμανία στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με μια νέα αποτυχία η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι ζυμώσεις για το ελληνικό χρέος και πώς αυτό θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο, δίνουν και παίρνουν, όμως, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, Μισέλ Σαπέν και Β. Σόιμπλε διαφωνούν για το αν τελικά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να δρομολογηθεί στο επικείμενο Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, φέρεται να υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθεί τώρα μια απόφαση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, καθώς πιστεύει ακράδαντα, πως δίχως τη διευθέτηση του χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι θεσμοί.

Από την άλλη ο Β. Σόιμπλε, επιμένει στη σκληρή του στάση και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει πρώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ακόμα και τα προληπτικά μέτρα και μετά να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Στο άρμα του σκληρού Σόιμπλε είναι προσδεμένοι οι παραδο��ιακοί του σύμμαχοι, Φιλανδία και Αυστρία, ενώ αντίθετα τη γαλλική θέση στηρίζει εκτός από την Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Οι δύο πυλώνες του άλλοτε ισχυρού Γαλλογερμανικού άξονα, φαίνεται πλέον να βρίσκονται σε απόλυτο διχασμό, ενώ καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει πρόθυμη ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας να κάνει κάποια βήματα συμβιβασμού.

Όπως εκτιμά μάλιστα ο Spiegel, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς από τη μια το ΔΝΤ απαιτεί ευρύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους και τη λήψη ��ων προληπτικών μέτρων, ενώ από την άλλη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ έχει ανοιχτά εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό.

Welt: Η Ελλάδα πλησιάζει πάλι στο χείλος της χρεοκ��πίας

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Die Welt επαναφέρει τα σενάρια χρεοκοπίας, σημειώνοντας πως μετά από επτά χρόνια κρίσης δυστυχώς η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ η κοινωνία βράζει, καθώς πλήττεται συνεχώς από όλο και πιο σκληρά μέτρα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τονίζοντας πως η Ελλάδα «έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Χαρακτηρίζει μάλιστα «ταφόπλακα» για τους εργαζομένους το νομοσχέδιο και υπογραμμίζει πως οι περικοπές των συντάξεων που θα φτάσουν ακόμα και το 30% πιθανόν να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.

«Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μονάχα τους Έλληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του», τονίζει.

Αναφέρεται τέλος στις σχέσεις της Γερμανίας με το ΔΝΤ και στην επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ασκεί πιέσεις στο Bερολίνο για να υποχωρήσει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Γερμανία συνεχίζει να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο για την Α. Μέρκελ να πάρει το ok για το θέμα αυτό από το γερμανικό κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top