Κατρούγκαλος: «Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνουν ισονομία- Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί»

Ο υπουργός Εργασίας στη συζήτηση για το ασφαλιστικό

«Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση- τομή που είχε ανάγκη ο τόπος από δεκαετίες.

Ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι «τηρήσαμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους συνταξιούχους».

«Προβλέπουμε πράγματι μια προσωρινή αναστολή καταβ��λής, όχι περικοπή, που θα διαρκέσει μέχρι το 2018, των πολύ υψηλών συντάξεων. Όσων αθροιστικά ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ή τα 2.000 ευρώ ατομικά. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο διαφορετικά, όσο αντιμετωπίζουμε τα εκρηκτικά ελλείμματα» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας: «Διαλύσατε τα δημόσια οικονομικά, εκτοξεύσατε το χρέος και τσακίσατε τον συνταξιούχο. Πως καταφέρατε αυτό το θαύμα;» και μίλησε για ψευδομεταρρυθμίσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγία την κατηγορία που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στη συνέχεια εξήγησε: «Η δική μας μεταρρύθμιση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: ισονομία καθώς όλοι - όχι μόνο οι μισθωτοί - θα έχουν επιβάρυνση επί του πραγματικού τους εισοδήματος 20% για την κύρια σύνταξη τους και 7% για την υγεία. Και ποια η απόκλιση από αυτή την εφαρμογή ίσων κανόνων για όλους; Μόνο εκεί όπου υπάρχει η ανάγκη να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Για αυτό έχουμε την εθνική σύνταξη και την ειδική ασφαλιστική μεταχείριση των αγροτών. Και το σύστημα αυτό παραμένει ένα αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα, όχι κεφαλαιοποιητικό».

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργα��ίας σημείωσε ότι «αντί να το καταργήσουμε, αντικαθιστούμε το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη και μάλιστα με τρόπο που παρέχει πληρέστερη προστασία».

«Για το 90% του πληθυσμού ��αρέχουμε πληρέστερη προστασία» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top