Λαγκάρντ:Η «βασίλισσα» των διαπραγματεύσεων-Απειλεί και διατάζει και στον αέρα όλα τα τινάζει

ΔΕΝ πάει στο Eurogroup και τους στέλνει επιστολή "ΦΩΤΙΑ"

Λαγκάρντ:Η «βασίλισσα» των διαπραγματεύσεων-Απειλεί και διατάζει και στον αέρα όλα τα τινάζει

​Την ώρα που η Ελλάδα "παραλύει" λόγω απεργιών και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει άρον άρον το ασφαλιστικό, μπας και κερδίσει την... εύνοια των εταίρων στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σκληραίνει την στάση της και δείχνει για ακόμη μια φορά ποιος είναι ο... κυρίαρχος παίκτης του παιχνιδιού.

Η "σιδηρά" κυρία του Ταμείου με μια επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκαθαρίζει δύο πράγματα για να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα. Πρώτον θέλει οπωσδήποτε να ψηφιστούν τα μέτρα-κάβα ύψους 3,6 δις και δεύτερον ζητά λύση για το ελληνικό χρέος εδώ και τώρα. Η κυρία Λαγκάρντ σαν άλλη «βασίλισσα» δίνει διαταγές και περιμένει απλώς να εκτελεστούν. Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες, αυτή τη φορά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω.

Χαρακτηριστικό της σκληρής στάσης που έχει αποφασίσει να κρατήσει είναι και το γεγονός ότι η ίδια δεν θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, εξ ου και η επιστολή- προειδοποίηση!

Επίσημα πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν σχολιάζει τίποτα, ενώ το σίγουρο είναι πως για το ΔΝΤ δεν αρκεί η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και το πακέτο μέτρων των 5,6 δις. Το Ταμείο θέλει εφεδρικά μέτρα βρέξει-χιονίσει και λύση για το ελληνικό χρέος ώστε να είναι βιώσιμο και να μπορούν να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5% από το 2018.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η «αφέντρα» της Ευρώπης, με τη γνώμη της να μετράει ακόμη και όταν η ίδια δεν είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις, όπως θα γίνει την Δευτέρα. Ότι και να λένε οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα μέτρα, τελικά όπως φαίνεται θα γίνει αυτό που επιθυμεί η «βασίλισσα».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι βλέπουν πρόοδο στις συζητήσεις και εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία «πακέτο» Αθήνας -δανειστών έως τις 24 Μαΐου. Ο χρόνος για να δώσουν οι δύο πλευρές τα χέρια νωρίτερα δεν επαρκεί μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, καθώς θα πρέπει να λυθούν όλα τα θέματα και κυρίως να υπάρξει μια ταυτόχρονη συμφωνία για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, όπως θέλει η κυρία Λαγκάρντ, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα το πρωί θα συνεδριάζουν πάλι οι τεχνοκράτες του EuroWorkingGroup, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μέχρι στιγμής πάντως η διαφωνία μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις παραμένει. Η διαφωνία αυτή έχει εκφραστεί μάλιστα δημόσια -όπως προαναφέραμε- από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι Επιτροπή θα παραμείνει σταθερή στη θέση της, η οποία ενισχύθηκε τόσο από τα στοιχεία της Εurostat για το 2015, όσο και από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, πως δεν θα χρειαστούν τα μέτρα του εφεδρικού πακέτου για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% φέτος, 1,75% το�� χρόνου και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα τα μέτρα, αυτό που προέχει είναι να συμφωνηθεί ο μηχανισμός.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί το περίγραμμα του μηχανισμού, δηλαδή το πώς θα αξιολογούνται οι δημοσιονομικοί δείκτες, από ποιους και πότε θα ενεργοποιείται η λήψη μέτρων σε περίπτωση που προκύπτει απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο χρέος είναι προφανές ότι η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία και αυτό από μόνο του είναι θετικό, με δεδομένο ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θεωρούσε αναγκαία μια συζήτηση τώρα, παραπέμποντας στο 2023, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των δανείων.

Αν και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που θεωρείται πλέον δεδομένο μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Εurogroup και την επιστολή τελεσίγραφο της Λαγκάρντ, είναι πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν φαινόταν ως το πιθανότερο σενάριο.

Στις Βρυξέλλες τονίζουν επίσης ότι υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ των θεσμών και των εταίρων να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον μήνα, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση από εδώ και πέρα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top