ΛΑΒΡΟΣ ο Τσίπρας: «Φερέφωνο της διαπλοκής ο Μητσοτάκης - Ουραγός του Λεβέντη το ΠΑΣΟΚ»

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας ξαναφέρνει στις ράγες της βιωσιμότητας»- Πρώτη ανάρτηση: 16:21

​Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διέψευσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο, όπως όλοι ελπίζουμε της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Δώσαμε και εξακο��ουθούμε να δίνουμε μια δύσκολη μάχη. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση. Ήταν και παραμένει να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό».

Όπως τόνισε «οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία. Δεσμευτήκαμε το Σεπτέμβρη να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την πρώτη κατοικία. Κληθήκαμε να υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, αλλά με δικλείδες που είπαμε ότι θα τηρήσουμε και τις τηρούμε».

«Η αντιπολίτευση τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είπε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμα την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι έχυνε κροκοδείλια δάκρυα.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό, πλήρους περικοπής συντάξεων. Υποστήριζε ότι οδηγεί σε περικοπές συντάξεων που θα ισούται με μια σύνταξη ανά έτος. Είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική, υλοποιώντας χωρίς δεύτερη σκέψη τις εντολές του ΔΝΤ και των πιο σκληρών φιλελεύθερων, σαν να μην υπάρχει ή να μ��ν επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος», τόνισε.

Επανέλαβε πως τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι πιθαν��τητες για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι παρουσίασαν φθηνές δικαιολογίες, αποδυναμώνοντας τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης.

«Μας είπαν ότι προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας με τους δανειστές. Και τα βγάλαμε πέρα, καθώς δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στήριζαν τις προσπάθειές μας να μην κοπούν συντάξεις, αυτοί που τα τελευταία χρόνια τις λεηλάτησαν», είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πάλεψε σκληρά και αγνόησε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής.

«Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας στη Βουλή, γιατί είμαι βέβαιος ότι έξω στην κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, παρά τις ενστάσεις της αναγνωρίζει την προσπάθειά μας να κάνουμε προοδευτικές τομές στον τόπο, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση», τόνισε και συνέχισε:

«Μεθαύριο ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που φέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις. Αυτό δεν το καταφέραμε ούτε με ταχυδακτυλουργίες, ούτε τετραγωνίζοντας τον κύκλο. Το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και στρατηγική στόχευση να προστατέψουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Αν δεν προχωρούσαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό θα κατέρρεε»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είτε με συμφωνία, είτε χωρίς, καθώς όπως είπε αν δεν γινόταν, σε λίγο καιρό το ασφαλιστικό θα κατέρρεε.

«Εμείς τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να φέρουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Αποκαθιστούμε χρόνιες στρεβλώσεις και διαχρονικές αδικίες και εξασφαλίζουμε το διαμορφωμένο επίπεδο ζωής για την μελλοντική περίοδο της συνταξιοδότησης για όλους τους Έλληνες αποτρέποντας την φτωχοποίηση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε.

Έκανε επίσης λόγο για θράσος ορισμένων που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον αιφνιδιασμό και τόνισε πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε μεταρρύθμιση που να συζητήθηκε τόσο εκτενώς μέσα και έξω από τη Βουλή, όσο η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στους αγρότες, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να τους κάλεσε στο γραφείο του και μάλιστα δύο φορές, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε δε θα κλείσει και θα συνεχιστεί η συζήτηση για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα. Τόνισε δε, ότι στο τέλος ο λογαριασμός για τους αγρότες θα είναι ευνοϊκός και η δέσμευσή του θα έχει γίνει πράξη.

Όσον αφορά στους νέους και στους ανέργους είπε ότι προβλέφθηκε η μεταβατική περίοδος για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τα πρώτα πέντε χρόνια, ενώ για τα μπλοκάκια τόνισε πως οι εισφορές θα καταβάλλονται από τους εργοδότες.

«Αναγνωρίζω ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι για όλους ευνοϊκή. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση. Αυτοί που έχουν υψηλοτέρα εισοδήματα. Εμείς δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που συνδυάζει δικαιοσύνη και βιωσιμότητα, σε αντίθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στόχος τους ήταν πάντα η προστασία των μεγάλων εισοδημάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έπεσε στο χείλος του γκρεμού με δική τους ευθύνη», τόνισε.

«Η ΝΔ έχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού»

Ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε επίσης εναντίον της ΝΔ για τη στάση που κρατάει στο ασφαλιστικό, κατηγορώντας την ότι κάνει τις ίδιες προτάσεις με το ΔΝΤ.

«Η ΝΔ έχει επιλέξει με σαφήνεια το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να ηττηθεί αυτή η πολιτική. Είναι η συνταγή που οδήγησε την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία σε δραματική κατάσταση», είπε.

Αναφερόμενος στο φορολογικό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και την δικαιότερη κατανομή των βαρών και ότι παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση.

«Τα παιδιά έως τώρα αποτελούσαν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης. Στους τρίτεκνους και τους πολυτέκνους το 61% θα πληρώνει λιγότερο φόρο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι πολύ μικρή. Κοιτάζοντας την συνολική εικόνα οι φορολογούμενοι θα έχουν μικρή επιβάρυνση. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένη ελάφρυνση των φορολογουμένων», τόνισε.

Έκανε επίσης λόγο για μύθους που συντηρεί η αντιπολίτευση, τονίζοντας πως το πλεόνασμα είναι μεγάλη εξοικονόμηση και χρήματα που η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την στήριξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ο Σαμαράς δε θα έπιανε ποτέ τους στόχους και θα την πλήρωνε ο λαός»

Εξαπέλυσε μάλιστα δριμεία κριτική εναντίον του Α. Σαμαρά για το success story, λέγοντας πως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, αφού οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν δυσθεώρητοι.

«Δεν θα έπια��ε ποτέ τους στόχους ο Σαμαράς και θα το πλήρωναν οι πολίτες. Ας αφήσουμε τα παραμύθια και ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Η Ελλάδα δεν θα έβγαινε ποτέ από την κρίση και την επιτροπεία», είπε και χαρακτήρισε μύθο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέβασε την ανεργία.

«Η ΝΔ έλεγε ότι η διαπραγμάτευση θα έφερνε ύφεση 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσσότερο αφού η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% και το δεύτερο εξάμηνο επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Και αυτό δεν οφείλεται στον τουρισμό αλλά γιατί δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις», συνέχισε.

Στη συνέχεια σημείωσε πως θα πρέπει να στηριχθούν τα χαμηλότερα στρώματα και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε σύγχυση και ταυτίζεται με τ��υς δανειστές.

«Είναι ένα ��ράγμα να λες ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί και είναι άλλο να λες ταυτόχρονα ότι η επιμονή στην διαπραγμάτευση μας οδηγεί στην δραχμή. Αυτό είναι το απόλυτο παραλήρημα», είπε.

Υπερασπίστηκε ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα εκ μέρους της ΝΔ, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη.

«Φερέφωνο της διαπλοκής ο Μητσοτάκης»

«Η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί πιστά τα πεπραγμένα Σαμαρά και με έναν ηγέτη που άγεται και φέρεται υπερασπιζόμενος τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής. Είναι φερέφωνο της διαπλοκής και συντάσσεται με αυτούς που βλέπουν ότι η χώρα περνάει το δύσκολο κάβο. Κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα κεκτημένα τους και συντάσσεται με αυτούς», είπε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι συντάσσεται με τις σκληρές θέσεις των δανειστών και ότι τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys.

«Τα παίζει όλα στη ρουλέτα, στο μαύρο για να αποτύχει η διαπραγμάτευση», είπε.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ουραγός του Λεβέντη»

Εξαπέλυσε βολές όμως και εναντίον των κομμάτων του λεγόμενου Κέντρου, υποστηρίζοντας ότι πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και συνεχίζουν να χορεύουν στον ίδιο σκοπό, επιτιθέμενα στην κυβέρνηση, σαν φερέφωνα της ΝΔ.

«Θα έπρεπε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει τις δηλώσεις του Πιτέλα και να προβληματισθεί. Δεν μας πέφτει και λόγος αλλά δεν γίνεται κάποιος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο να είναι ουραγός του Λεβέντη», είπε χαρακτηριστικά.

«Με τη στήριξη του λαού θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Α. Τσίπρας γκρέμισε κάθε γέφυρα συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα και τόνισε:

«Η ευθύνη που αναλάβαμε είναι ιστορική. Αλλά είναι γνώση δική μας ότι είναι η μοναδική ελπίδα για την χώρα και τις υπόλοιπες γενιές να πάρει οριστικό διαζύγιο από το παρελθόν. Το μέλλον δεν πρέπει να μοιάζει με το παρελθόν. Στη μάχη για να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα ζητήσουμε στήριξη από το παλιό πολιτικό σύστημα. Είναι τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται εναντίον μας. Οι δικοί μας σύμμαχοι είναι η πλειοψηφία του λαού που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του. Με την στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και θα το βγάλουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top