ΑΓΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ για την τελική ρύθμιση του χρέους! Ο Σόιμπλε απαιτεί μόνιμο «κόφτη» δαπανών

Θέλει μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας για όσο διαρκεί η αποπληρωμή

ΑΓΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ για την τελική ρύθμιση του χρέους! Ο Σόιμπλε απαιτεί μόνιμο «κόφτη» δαπανών

​«Κόφτη» διαρκείας, που θα βάλει τη χώρα για πολλά χρόνια σε καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης και θα δεσμεύει και όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει σήμερα εκτεταμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», και αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του Star, ο εκδότης της εφημερίδας, Ν. Χατζηνικολάου, ο κ. Σόιμπλε προκρίνει να δοθεί μια λύση… «πακέτο» που θα περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, καθορισμό των πλεονασμάτων και για τα χρόνια πέρα του 2018, οπότε και λήγει θεωρητικά το μνημόνιο και έναν μόνιμο «κόφτη», ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους των πλεονασμάτων.

Μάλιστα τόσο για την ενεργοποίησή του, όσο και για τα μέτρα που θα λαμβάνονται προς εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, τον τελικό λόγο δεν θα τον έχει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, αλλά θα συναποφασίζει και ο ESM, δηλαδή ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε, μιας και η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από πλευράς ελληνικών δανειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την «Αγορά», η πρόταση για μόνιμο «κόφτη» δεν πέφτει για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά όμως συζητείται σοβαρά ως η λύση που θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί εδώ και τώρα έξτρα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ και της Κομισιόν, η οποία για να βοηθήσει την Ελλάδα, υποστηρίζει πως δεν χρειάζονται προληπτικά μέτρα.

Όμως η πρόταση Σόιμπλε είναι στην ουσία και η πιο οδυνηρή, καθώς θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια στην πιστή τήρηση των στόχων που θα καθορίσουν οι δανειστές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή ορίζει πως η ρύθμιση του χρέους σε ό,τι αφορά στη διάρκεια αποπληρωμής του θα καθορίσει και τις ετήσιες ανάγκες της χώρας σε πλεονάσματα. Ανάλογα λοιπόν με τη ρύθμιση που θα επιλεγεί, θα προκύψουν και οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Αφού καθοριστούν οι στόχοι των πλεονασμάτων, θα θεσπιστεί και ο «κόφτης», το κουμπί του οποίου θα… πατιέται από την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο κάθε φορά που δεν πιάνονται οι στόχοι.

Με αυτόν τον τρόπο ο Β. Σόιμπλε πιστεύει ότι θα ξεμπερδέψει για πολλά χρόνια με τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Επίσης καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και φυσικά αυτό είναι για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών μια ικανοποίηση.

Θεωρεί ακόμα, πως με την πρόταση του μόνιμου «κόφτη» θα καμφθούν και οι αντιστάσεις του ΔΝΤ, μιας και η εγγύηση που δίνει είναι ότι το χρέος θα εξυπηρετείται, η Ελλάδα θα λαμβάνει αυτόματα όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για να μην αποκλίνει με ελλείμματα, ενώ ισχυρή εγγύηση είναι και ο ρόλος του ESM.

Αν τελικά η συμφωνία κλειστεί πάνω στην πρόταση αυτή του Β. Σόιμπλε, τότε η σκέψη είναι αυτή να ψηφιστεί ως σύμβαση της χώρας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα χρειαστεί πλειοψηφία 151 βουλευτών, οπότε και θα αποφευχθεί η περιπέτεια να χρειαστεί η στήριξη ή η υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη, αν και η δέσμευση θα ισχύει και για εκείνον, εάν και εφόσον αναλάβει κάποια στιγμή την εξουσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top