Τα χαρτιά που θέλει να ανταλλάξει η Αθήνα με τους δανειστές και το παρασκήνιο με το Excel

Μεγάλο "παζάρι" πριν το έκτακτο Eurogroup

​Oι συζητήσεις στο Euro Working Group το βράδυ της Τετάρτης πήγαν καλά. Λίγο πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας στελέχη των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς συζήτησαν για το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης και τα εφεδρικά μέτρα, που αποτελούν και το μεγάλο "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών.

Στο τραπέζι υπάρχουν πέντε χαρτιά,σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου. Από αυτά δύο είναι παραλλαγές του μηχανισμού για τα προληπτικά μέτρα (ύψους 3,6 δις), ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι εκδοχές της λύσης για το χρέος.

Αναλυτικότερα, τα δύο χαρτιά για τον μηχανισμό των μέτρων-κάβα διαφέρουν ως προς το εξής: Το πρώτο χαρτί είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται “συχνότερα” (για παράδειγμα όταν δεν πιάνονται οι στόχοι τριμήνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να κόβει αμέσως μισθούς). Το δεύτερο χαρτί είναι πιο περιγραφικό (λίστα μέτρων) και αφήνει μεγάλο περιθώριο ενεργοποίησης (δηλαδή μετά την άνοιξη του 2017).

Τα τρία χαρτιά για το χρέος είναι:

-Ένα χαρτί με μακρά περίοδο χάριτος, αλλά τμηματική (ανά πενταετία) εξομάλυνση των λήξεων των δανείων ��ετά.

-Και δύο χαρτιά με μικρή περίοδο χάριτος και μεγαλύτερες εξομαλύνσεις αργότερα (μάλιστα το ένα από αυτά έχει και παραδοχή σταθερών επιτοκίων). Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν δείχνει να «περπατάει» λόγω ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος δεν ��πορεί να χάσει λεφτά.

Το πολιτικό διακύβευμα της Δευτέρας είναι ποιος θα επικρατήσει στο διπλωματικό πόκερ, καθώς η ελληνική πλευρά στοχεύει να ανταλλάξει ένα από τα 2 δικά της χαρτιά με ένα από τα… 3 χαρτιά των δανειστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η «ανταλλαγή» πρέπει να γίνει δημόσια (μέσω του Γερούν Ντάισελμπλουμ για παράδειγμα), ώστε να μπορεί να το αξιοποιήσει πολιτικά ο Τσίπρας.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Star για τις εξελίξεις είπε χαρακτηριστικά ότι «η λύση για το χρέος δεν είναι πυρηνική φυσική, τρία υπολογιστικά φύλλα του Excel είναι».

Υπενθυμίζουμε ότι πριν την ολοκλήρωση του EuroWorking Group σε ανακοίνωση σχετική με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου έγινε σαφές ότι μόνο με συμφωνία «πακέτο» για μεταρρυθμίσεις και χρέος θα γίνει εφικτή η αποδέσμευση νέων δόσεων για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία τόσο για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και για τα «εφεδρικά μέτρα» καθώς και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιεί την εφαρμογή τους και επίσης συναίνεση για τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους. Πολλοί εκτιμούν ότι ο χρόνος για να συμφωνηθούν όλα αυτά μέχρι την Δευτέρα δεν επαρκεί, με τα βλέμματα κάποιων να στρέφονται στην τακτική συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου ή σε κάποια έκτακτη συνεδρίαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top