ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για την Ελλάδα τα προληπτικά μέτρα

Δεν φαίνεται κοντά η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

​Αυστηρό μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει με τους τέσσερις θεσμούς που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, πάνω σε ένα μηχανισμό για την λήψη πρόσθετων εφεδρικών δημοσιονομικών μέτρων, σε οποιαδήποτε στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, έστειλαν οι εκπρόσωποι των 18 υπουργείων οικονομικών, τα στελέχη της τρόικας και της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν που μετείχαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία του Άμστερνταμ, πως το διακύβευμα είναι ένας μηχανισμός, με σχετικό αυτοματισμό, που θα ενεργοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια και θα περιέχει αποτελεσματικά μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά δεν υπαν��χώρησε από τη συμφωνία και παρουσίασε μια σειρά από τεχνικές προτάσεις για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Στην λογική του Εurogroup, η εξοικονόμηση θα ερχόταν μόνο από τις δαπάνες αυτή τη φορά (ακριβώς γιατί θεωρούν πως τα έσοδα δεν θα συγκεντρωθούν) και η κυβέρνηση όφειλε να προσδιορίσει ποιοι θα είναι οι κωδικοί που θα περικοπούν και σε τι ποσοστό.

Αυτό δεν κατέστη δυνατό χθες, αλλά καταγράφηκε «μια κάποια πρόοδος». Αυτό δε σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι αποστάσεις παραμένουν και η κυβέρνηση αφενός επιδιώκει ασάφεια στη διατύπωση, αφετέρου δεν παρουσιάζεται σίγουρη πως κάτι τέτοιο μπορεί να περάσει από την παρούσα βουλή.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να «κρύψει» πίσω από την ασάφεια, το γεγονός ότι το μισθολόγιο στο δημόσιο θα πρέπει να συνεισφέρει σημαντικά στα εφεδρικά μέτρα. Η δε διάχυτη πεποίθηση ότι τα εφεδρικά μέτρα νομοθετούνται για να ληφθούν - καθώς το πρόγραμμα θα πέσει έξω - δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σε σχέση με το δεύτερο στοιχείο, αυτό του χρέους, που και αυτό θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, οι βασικές ιδέες με τις παραλλαγές τους είναι δύο και συνίστανται στον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στις λήξεις των δανείων ανά χρονιά θα πραγματοποιηθούν άπαξ ή σε δόσεις και με ποιους όρους.

Το βέβαιο είναι ότι αν Ελλάδα και τρόικα δώσουν τα χέρια, η συζήτηση θα περάσει στους υπουργούς. Αν πάλι η Δευτέρα δεν οδηγήσει πουθενά, ο ρεαλιστικός χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει στο τακτικό Eurogroup στα τέλη του μήνα.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top