Αβραμόπουλος: Αναγκαία η προσωρινή εξαίρεση από τη Σένγκεν από 5 χώρες

Αλλά πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Στη διατήρηση των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα (άρα και στα ελληνικά) που καθιστούν «αναγκαία» - όπως την χαρακτήρισε - την «κατ' εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει πέντε χώρες για άλλους έξι μήνες, αναφέρθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να παραταθούν οι έκτακτοι συνοριακοί έλεγχοι σε 5 εσωτερ��κά σύνορα του χώρου Σένγκεν και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία , τη Δανία και τη Νορβηγία για άλλους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν , λόγω σοβαρών ελλείψεων που μένουν να διευθετηθούν στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι ελλείψεις θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους και οι συνοριακοί έλεγχοι ακριβώς τότε θα αρθούν.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες και ότι δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.
«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δευτερογενών μετακινήσεων. Για τον ίδιο λόγο η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλι�� συγκεκριμένα κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων τους.
Ο Ε��ίτροπος επανέλαβε επίσης ότι στόχος είναι η ομαλοποίηση της Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς ελέγχους, «όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top