Αγκάθι για τη συμφωνία τα προληπτικά μέτρα: Τι προτείνει η κυβέρνηση, τι ζητά το ΔΝΤ

Νέο ορόσημο το Εurogroup της 9ης Μαΐου

Αγκάθι για τη συμφωνία τα προληπτικά μέτρα: Τι προτείνει η κυβέρνηση, τι ζητά το ΔΝΤ
Το έκτακτο Eurogroup που ορίστηκε για τις 9 Μαΐου είναι το νέο ορόσημο για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Το μεγάλο αγκάθι για να επιτευχθεί συμφωνία είναι το περιεχόμενο αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιηθούν τα εφεδρικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με το αρχικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχουν γεφυρωθεί οι μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει στο εφεδρικό πακέτο μέτρων να περιληφθούν μειώσε��ς μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Η ελληνική πλευρά θέλει έναν αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών σε δεκάδες κωδικούς του προϋπολογισμού και επιβολή επιπλέον φόρων.
Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα τον επόμενο Μάιο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων δεν επιτρέπεται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν υποστήριξη από τους Ευρωπαίους.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι χρειάζεται μόνο η εγγύηση των εφεδρικών μέτρων για να πιαστούν οι στόχοι, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι η ασφαλιστική δικλείδα των εφεδρικών μέτρων είναι απαραίτητη για το Eurogroup «ακόμη και αν εμείς προσωπικά πιστεύουμε ότι δε θα χρειαστούν».
Τι ζητά το ΔΝΤ
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο συγκεκριμένα μέτρα αυτόματης -κυρίως- περικοπής δαπανών, όπως:
Μείωση μισθών στο δημόσιο
Περικοπή κύριων συντάξεων
Μείωση προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ακόμη και με απολύσεις
Πάγωμα όλων των προσλήψεων
Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων
Μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ
Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top