ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! -Τι απαντά η κυβέρνηση στο αδιέξοδο-Φουλ επίθεση στο ΔΝΤ

Απέκλεισε τις κάλπες, δεν υπάρχει θέμα - λέει - με τον Τσακαλώτο

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! -Τι απαντά η κυβέρνηση στο αδιέξοδο-Φουλ επίθεση στο ΔΝΤ
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι, σχετικά με το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», ισχυρίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».
Την ίδια στιγμή, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι «η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».
Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα ούτε ανασχηματισμός
Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, νέου δημοψηφίσματος ή και ανασχηματισμού ακόμα, ενώ απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.
Υποστήριξε ακόμη, σχετικά με το «πόσο αντέχει» η κυβέρνηση, ότι αν δεν άντεχε, «δεν θα ήμασταν στο σημείο να συζητάμε για συμφωνίες και Μνημόνια».
Επίθεση στο ΔΝΤ
«Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση»
Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».
«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.
Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.<Τι είπε ο Τσίπρας με τον Τούσκ
Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.
Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.
Κριτική άσκησε όμως στη ΝΔ, σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΝΔ, με αφορμή τις οποίες σχολίασε η κ. Γεροβασίλη: «Πρέπει να διευκρινιστεί αν η ΝΔ συμφωνεί με τα στοιχεία της Eurostat. Να πάρει θέση εάν συμφωνεί με το ΔΝΤ» είπε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top