Το δράμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: Δεν έχω δουλειά, δεν έχω σύνταξη, δεν έχω... καταθέσεις!

"Παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που μου ζήτησαν να δώσω τον Βενιζέλο"

Το δράμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: Δεν έχω δουλειά, δεν έχω σύνταξη, δεν έχω... καταθέσεις!

Θύμα του μνημονίου-που αυτός… έφερε στην Ελλάδα –είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται να ζει ένα δράμα, –όπως εκατομμύρια Έλληνες – καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει: έχει μείνει χωρίς δουλειά, χωρίς σύνταξη και χωρίς χρήματα στην τράπεζα γι’ αυτό ��ου λέμε ώρα ανάγκης! Αυτά και άλλα πολλά αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη στο Βήμα fm και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου που λέγεται «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση», ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική.

«Έγραφα (το βιβλίο) σπίτι μου, δίπλα σε μια πολύ δυνατή οικογένεια που με βοήθησε πάρα πολύ, και σκεφτόμουν το μέλλον. Είναι εξαιρετικά δύσκολο στην Ελλάδα (να βρω δουλειά) και προσπαθώ να κινηθώ στο εξωτερικό, όχι πάντα με επιτυχία. Πολιτικά, δεν έχω καμία σκέψη να προσπαθήσω ξανά και το λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το βιβλίο, όχι, δεν είναι προάγγελος επαναδραστηριοποίησης. Πρέπει να λύσω μια σειρά από προσωπικά ζητήματα, ζητήματα οικονομικής επιβίωσης, διότι είμαι στην πολιτική πάρα πολλά χρόνια και αντιθέτως με άλλους έχω βρεθεί σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που ήμουν όταν μπήκα. Δεν έχω σύνταξη, δεν έχω δουλειά, άρα λοιπόν πρέπει να λύσω αυτά πρώτα πριν σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Άρα λοιπόν, όχι (δεν θα επιστρέψω στην πολιτική). Η πολιτική είναι κάτι εξαιρετικά συναρπαστικό και κανείς πρέπει να έχει γνώση τι έχει να αντιμετωπίσει όταν μπαίνει. Εγώ μπήκα με άγνοια κινδύνου και θα έπρεπε να ξεκάθαρα έχω προστατεύσει τον εαυτό μου σε πολλά πράγματα. Ένα λάθος που έκανα, αλλά ήταν θέμα χειρισμού αυτό, ήταν η περίφημη δήλωση ότι "δεν θα πάρω άλλα μέτρα". Προσωπικά μου έκανε μεγάλη ζημιά, διότι με υπέσκαψε και όταν την έκανα αφορούσε άλλη χρονιά και δεν ήξερα ότι θα είχαμε και άλλη αύξηση στο έλλειμμα, στο 16%, και όντως θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μου δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα προσωπικής αξιοπιστίας» εξομολογήθηκε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την δική του οπτική για όλα όσα έγιναν ή όχι ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική οικονομική κρίση

«Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ο κ. Σαμαράς είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο το Μάιο του 2010 και ίσως θα ήταν διαφορετικά αν και εμείς είχαμε επιλέξει – και θεωρώ ότι αυτό ήταν λάθος μας και μάλιστα κι εγώ είχα επιχειρηματολογήσει κατά – να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο του 2010. Θεωρούσα ότι είναι λάθος και θα έκανε κακό στην οικονομία, πολιτικά όμως ίσως να ήταν η κατάλληλη στιγμή», ε��πε και πρόσθεσε, «Είμαι εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στον κ. Σαμαρά για την περίοδο της κοινής μας διακυβέρνησης. Θεωρώ ότι το τέρας του λαϊκισμού αυτός το εξέθρεψε. Αναγνωρίζω ότι έκανε μια στροφή 180 μοιρών, τον κρίνω αυστηρά για το γεγονός ότι τους τελευταίους έξι μήνες πέταξε από το παράθυρο ό,τι είχε κερδηθεί και έτσι βρεθήκαμε ξανά στο σημείο μηδέν, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια άλλη διάσταση, μια κατάσταση άλλης διάστασης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην περίφημη συνάντηση του με τον τότε διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου σε μια… κουζίνα στο Νταβός, ώστε να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας τ��ν δήλωση που είχε κάνει πρόσφατα και ο κύριος Παπανδρέου, πως το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα από το 2005!

«Στη συνάντηση αυτή ήμουν παρών. Είναι η περίφημη συνάντηση στην κουζίνα, στο Νταβός, για την οποία τόσα έχουν γραφτεί, διάφορα πράγματα. Έγινε σε μια κουζίνα, διότι οποιαδήποτε δημόσια συνάντηση των τριών μας την επόμενη θα ήταν πρωτοσέλιδο ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ και ήταν μια εποχή που ακόμα, θυμίζω, οι Ευρωπαίοι ήταν μακριά από το να φτιάξουν ένα μηχανισμό. Είναι η εποχή που εμείς παίρνουμε μέτρα και άλλα αν χρειαστεί, αλλά οι αγορές δεν πείθονται, διότι θέλουν εγγύηση πτώχευσης από εμάς και μας λένε “κάντε εσείς τα μέτρα λιτότητας και μη σας νοιάζει”, αλλά φάνηκε ότι αυτό δεν δούλευε. Έτσι πήγαμε στον Στρος Καν πρ��τον για να του ζητήσουμε να πείσει τους Γερμανούς και δεύτερον, για να πούμε ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές πια, "και αν οι Γερμανοί και όλη η Ευρώπη δεν φτιάξουν μηχανισμό, τι κάνουμε τότε;". Ο μόνος μηχανισμός που εκ του καταστατικού του ήταν υποχρεωμένος να μας δανείσει, παρότι τα χρήματα ήταν πολλά, ήταν το ΔΝΤ. Ο Χιλιανός επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας 20 ατόμων που είχε καθίσει απέναντί μου και αφού είπαμε τα διάφορα γενικά, μου έδωσε ένα τόμο και μου λέει “ορίστε, κύριε υπουργέ”. Του λέω “τι είναι αυτό” και διαβάζω τον τίτλο: “Αναμόρφωση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης”. Λέω “πότε προλάβατε και το κάνατε; εμείς τώρα ξεκινήσαμε” και βλέπω την ημερομηνία: 2005!!! Είχαν κληθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, τους είχε φωνάξει ο κ. Αλογοσκούφης, και είχαν κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία μετά είχε μπει στα συρτάρια. Η δουλειά που έκαναν με εμάς το 2010 και το 2011 δεν μπήκε στα συρτάρια», τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κυρίως πολιτικό πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και τα στελέχη της Κουμουνδούρου που του ζήτησαν να «δώσει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κύριος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργά.

«Θέλω να αναδείξω ότι σ’όλη αυτή την ιστορία παίχθηκαν μικροκομματικά παιχνίδια. Ήταν δύο άτομα και έγινε μία συνάντηση, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής – όχι όταν είχε πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά όταν ήταν η ιστορία στη Βουλή. Δεν το ξέρω (αν θα είχα απαλλαγεί), αλλά ξέρω και είπα πως ό,τι είχα να πω, το είπα στη Βουλή. Δεν πρόκειται να μπω στη συζήτηση ποιος ήταν ή δεν ήταν, αν ήταν ο Α ή ο Β και τι ύψος είχε κτλ. Παρατηρήσατε ίσως ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση, δεν διαψεύστηκε η συνάντηση. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα περί αναξιοπιστίας, ότι «έκρυβαν τα στικάκια» κτλ., αλλά η συνάντηση δεν διαψεύστηκε.Το βιβλίο γράφτηκε, τελείωσε τον Απρίλιο του 2016, και η αναφορά είναι για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top