ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΑΖΑΡΙ μετά την απόρριψη για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής-ΟΛΟ το ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Πυρετός διαβουλεύσεων για να βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα έκτακτο Eurogroup

ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΑΖΑΡΙ μετά την απόρριψη για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής-ΟΛΟ το ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

​Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Βρυξέλλες μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε χθες το βράδυ με το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και την ακύρωση του έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε μείνει με την εντύπωση χθες ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν συμφωνήσει με τον μηχανισμό που πρότεινε για τον αυτόματο «κόφτη», πρόταση που βασίζεται στην επίσημη αξιολόγηση της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

Όμως η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για ακύρωση του έκτακτου Eurogroup, το οποίο και θα έδινε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι το ΔΝΤ με την άρνησή του να αποδεχθεί τον μηχανισμό που θα ενεργοποιείται αυτόματα για τον περιορισμό των δαπανών οδηγεί την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Ο Α. Τσίπρας προχώρησε σε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον οποίο εξήγησε την κατάσταση και του τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου, αλλά το ΔΝΤ ζητάει περισσότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ακόμα τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αν δεν επιτευχθεί λύση σε επίπεδο Eurogroup.

Ο κ. Τουσκ, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να τελειώσουν τα πράγματα σε επίπεδο Eurogroup.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων, επιρροών και πιέσεων, γιατί αφενός διακυβεύεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου η κατάσταση στην Ευρώπη, με το προσφυγικό σε εξέλιξη και ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αύριο μάλιστα Α. Τσίπρας και Ντ. Τουσκ θα έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε να διαπιστωθεί αν τελεσφόρησαν οι πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Έριξε ΠΟΡΤΑ και ο Σόιμπλε στον Τσίπρα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top