ΘΡΙΛΕΡ και ΕΜΠΛΟΚΗ! Ακυρώθηκε το Eurogroup, ΕΚΤΑΚΤΗ Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Τσίπρας!

Αμφίβολο όμως το αν θα πραγματοποιηθεί - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες - Πρώτη ανάρτηση: 00.02

Το Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την Μεγάλη Πέμπτη 28 του μήνα, ακυρώθηκε.

Στην δυσάρεστη ανακοίνωση προχώρησε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις μέσω ανάρτησης στο twitter.

Είχε προηγηθεί γύρος τηλεφωνικών επαφών του προέδρου του Eurogroup με πολλούς ��πουργούς οικονομικών και τα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί.

Ο λόγος για την ακύρωση είναι πως οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο στα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup του Άμστερνταμ, αλλά ούτε και στα βασικά μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές όλα τα θέματα παρότι είναι 95% κοντά στην ολοκλήρωσή τους, έχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα του 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα η παρέμβαση από το φορολογικό.

Τα στελέχη της τρόικας αποχωρούν από την Αθήνα και σύμφωνα με πηγές δεν προτίθενται να επιστρέψουν πριν το τέλος της περιόδου των εορτών.

Αυτό σημαίνει πως αυτό δεν θα συμβεί πριν τις 10 Μαΐου, καθώς η επόμενη εβδομάδα εκτός από την Πρωτομαγιά περιέχει και δύο ολλανδικές αργίες (ολλανδική κυλιόμενη προεδρία του συμβουλίου γαρ).

Το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να δεσμευθεί, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα ή μέθοδο που να πληροί τις αρχές που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε την πρόθεση, λένε κύκλοι του περιβάλλοντός του να συγκαλέσει το Eurogroup, ακόμα και αν το θέμα των πρόσθετων μέτρων είχε μείνει ανοικτό, ακριβώς για να επιτευχθεί συμφωνία επ’ αυτού εκεί.

Όμως, πληροφορήθηκε ότι αφενός τα υπόλοιπα θέματα παρέμειναν ανοικτά και αφετέρου υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από την Αθήνα, η οποία όμως δεν κατονομάζεται.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι κύκλοι του Μαξίμου διοχέτευαν την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον πρόεδρο Τούσκ με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, με στόχο να περιφρουρηθούν οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.

Πηγές του Συμβουλίου εκφράζουν έκπληξη για την πρωτοβουλία, καθώς οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν πως η τρόικα αποφασίζει για τα δημοσιονομικά και αξιολογεί την επίτευξη των στόχων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΔΝΤ έχει άποψη και πρέπει να είναι στο ελληνικό πρόγραμμα κα�� ως εκ τούτου η Ελλάδα πρέπει να συμφωνεί μαζί του και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 να είναι 3,5%.

Καμία συμφωνία δεν λέει ότι η Ελλάδα κρίνει μόνη της την επάρκεια των μέτρων, καμία συμφωνία δεν αποκλείει τα εφεδρικά πρόσθετα μέτρα, και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για περιθωριοποίηση του ΔΝΤ - κάθε άλλο.

Επιπλέον, το αίτημα για πρόσθετα μέτρα ήταν αίτημα όλου του Eurogroup και όχι μόνο του ΔΝΤ. Το Eurogroup, τα κράτη μέλη δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης (3%) από φόρους θα αποδώσουν και ζητάνε από την Ελλάδα να προγραμματίσει εφεδρικά μέτρα (2%) από δαπάνες.

Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως των στοιχείων της Eurostat για τα οποία τα υπουργεία οικονομικών της Ευρωζώνης πιστεύουν πως δεν έχουν την επίπτωση που η Ελλάδα πιστεύει πως θα έχουν στ�� 2018.

Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν φτάνει να τη θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να τη θέλουν και όλες οι άλλες χώρες. Οι δε άλλες χώρες έχουν κουραστεί από το περσινό καλοκαίρι και αν πάνε σε Σύνοδο το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ για την Ελλάδα

ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ από Έλληνα αξιωματούχο: Χωρίς συμφωνία χρεοκοπούμε τον Ιούνιο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top