Κάνουν τα πάντα για το ΔΝΤ–Τι είναι ο Μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών

Η εναλλακτική πρόταση, ο νόμος, και οι… κόκκινες γραμμές!

Κάνουν τα πάντα για το ΔΝΤ–Τι είναι ο Μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών

​Αντί για την «Ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας που μας είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός έρχονται… νέα μέτρα, ενώ τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων πως δεν θα δεχτεί η Αθήνα τίποτα περισσότερο από αυτά (μέτρα) που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι τις «έφαγε» η μαρμάγκα!

Για πολλοστή φορά θα γίνει το χατίρι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Μπορεί η ελληνική νομοθεσία να μην επιτρέπει την θεσμοθέτηση προαιρετικών μέτρων (μέτρα-κάβα), ωστόσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέει για ακόμη μια φορά «yes madam» στην σιδηρά κυρία του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «αντιπροτείνοντας την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους».

Πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει ��ροληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος», παρά το ξεκαθάρισμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζουν ότι «οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο».

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και αντιπρότεινε τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και το σίγουρο είναι ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ώστε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2018.

«Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις», τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσουν τον λαό για το πακέτο μέτρων που έρχεται.

«Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις "κόκκινες" γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση», ξεκαθαρίζουν.

Τα ρεπορτάζ και οι δηλώσεις ειδικών (λογιστών-εφοριακών-εργατολόγων) για τα νέα μέτρα πάντως άλλα λένε! Κάποια από τις δύο πλευρές λέει ΨΕΜΑΤΑ! Ο χρόνος και τα πρώτα ραβασάκια θα δείξει ποιος είναι ο ψεύτης .... Το σίγουρο είναι πάντως ότι "ο ψεύτης και ο κλέφτης" τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top