Υπερψηφίσθηκε στην Επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό

Κατρούγκαλος: "Είμαι ταξ��κός αποστάτης"

«Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης, δεν υπερασπίζομαι τον κλάδο μου» ανέφερε κατά το κλείσιμο της σημερινής συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στην έντονη κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να διαχωρίσει τους δικηγόρους, υποστηρίζοντας ότι τα συμφέροντά τους δεν είναι ενιαία και ότι «άλλο αυτός με μπλοκάκι που είναι σκλάβος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και άλλο ο μεγαλοδικηγόρος που στην ουσία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας… Εμείς λοιπόν είμαστε με τους πολλούς κι όχι με τους λίγους. Οι άνεργοι και αυτοί με μπλοκάκι με 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν και είστε ελεύθερος να επιλέξετε με ποιους θα είστε κύριε πρόεδρε αν και εκλεγήκατε με τις ψήφους όλων».
«Επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», είχε ασκήσει προηγουμένως κριτική ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος επισήμανε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%. Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε επίσης και συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες για το «ναυάγιο» στον διάλογο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό, στην επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας και σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τις κυβερνήσεις τους ότι αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 405% με τα ελλείμματα των ταμείων. Ο ίδιος πάντως δέχθηκε σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο όχι μόνο από τον πρόεδρο των δικηγόρων αλλά και από άλλους εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων, ενώ χαρακτηριστική ήτ��ν η «ατάκα»- προειδοποίηση του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλη Μπούτα:
«Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας. Αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε»!
«Αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να προβλέπεται εισπραξιμότητα, άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων» ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης. «Να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης. «Επέρχεται πλήρης φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».
«Το νομοσχέδιο ρίχνει τους συνταξιούχους στον Καιάδα», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης
Γιαννίτσης: Οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας
Στη συνεδρίαση μίλησε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος επισήμανε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας, γιατί διαφορετικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών, ενώ ζήτησε να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, για κοινή δράση στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Όπως επισήμανε θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που δεν εφαρμόζονται.
Έντονη κριτική και για το αγγελιόσημο
Έντονη κριτική για την κατάργηση του αγγελιόσημου –ζήτημα που προκάλεσε και την απεργία των δημοσιογράφων – από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά, ο οποίος ανέφερε καταργεί την αυτονομία των Ταμείων άρα και την αυτονομία των δημοσιογράφων, ενώ για ζήτημα που βλάπτει την ελευθεροτυπία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος.
ΒΙΝΤΕΟ STAR
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top