Το κατά Bloomberg… ΑΔΙΕΞΟΔΟ του Τσίπρα! Βλέπει δημοψήφισμα, εκλογές ή συνθηκολόγηση

Η ανάλυση του θρίλερ της διαπραγμάτευσης

​Την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη με την ελληνική πλευρά να πασχίζει για μια συμφωνία που θα επικυρωθεί ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, το Bloomberg εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο και παραθέτει τις τρεις επιλογές που έχει μπροστά του.

Δημοψήφισμα, εκλογές ή συνθηκολόγηση με τη λήψη και των πρόσθετων προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές βλέπει λοιπόν το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός, πηγάζει από τη διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης κα�� ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος το 2018. Αν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτά θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα μόλις 1,5%. Έτσι, οι πιστωτές συμφώνησαν στη λήψη προληπτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητά μέτρα που θα ικανοποιούν τους πιστωτές αλλά δεν θα προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναλύοντας μάλιστα τις τρεις επιλογές του Α. Τσίπρα, το Bloomberg σημειώνει:

«Η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα προκρίνεται ως η πρώτη επιλογή με την επισήμανση μάλιστα ότι δεν θα είναι η πρώτη φορ�� που το κάνει. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε πέρσι με τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

Αν επικρατήσει λοιπόν αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κληθεί να περάσει πρόσθετα σκληρά μέτρα με το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά θα πρέπει να πείσει για την αναγκαιότητά τους τους βουλευτές του κόμματός του.

Η δεύτερη επιλογή είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών που είναι πολύ πιθανή αν δεν φτάσει σε συμφωνία, ή αν δεν καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν τα μέτρα.

«Αυτό είναι το χαρτί που έπαιξε πέρσι όταν βουλευτές εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης για αποδοχή των απα��τήσεων των πιστωτών, που όμως του αφαίρεσε την πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, μετά από δυο χρόνια», τονίζει το Bloomberg.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι το δημοψήφισμα, στο οποίο μπορεί να καταφύγει ο Α. Τσίπρας, ισχυριζόμενος, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι οι πιστωτές ζητούν περισσότερα από όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

«Ο κ. Τσίπρας θα ισχυριστεί τότε ότι απαιτείται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top