Οι Τούρκοι στήνουν και πάλι ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ στο Αιγαίο

Δέσμευσε ελληνικές περιοχές για άσκηση

​Σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο προχωρά η Τουρκία, αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία την περιοχή ακόμα και τώρα που το ΝΑΤΟ επιχειρεί στο Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Έτσι σύμφωνα με το Onalert, η Τουρκία έχει εκδώσει την NAVTEX 311/16, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει καμία επίσημη αρχή και έχει προχωρήσει στη δέσμευση περιοχών μέσα στο Αιγαίο, ώστε να πραγματοποιήσει άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 27 και 28 Απριλίου, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται μεταξύ των νησιών Χίου, Λέσβου, Σκύρου και Ψαρών.

Την ίδια ώρα, εκδόθηκε ελληνική NOTAM με αφορμή της τουρκική άσκηση, υπενθυμίζοντας στους συμμετέχοντες στην άσκηση να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και ζητώντας τους να καταθέσουν σ��έδια πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για Έρευνα και Διάσωση.

Η Τουρκία απάντησε λίγη ώρα αργότερα εκδίδοντας και η ίδια δύο ΝΟΤΑΜ, στις οποίες ισχυρίζεται ότι η ελληνική NOTAM παραβιάζει τους κανόνες του ICAO (International Civil Aviation Organization/Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Υποστηρίζει ακόμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region –SRR) όπως έχει καταχωρηθεί στον ΙΜΟ (International Maritime Organization/ International Maritime Organization) – και διχοτομεί επιχειρησιακά το Αιγαίο –, και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες οι σχετικές με Έρευνα και Διάσωση σε αυτήν την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά στον εναέριο χώρο, η τουρκική ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης». Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Η απάντηση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά απαντά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ��υγκαλέσει για σήμερα Μεγάλη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με σκοπό την ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τα Ελληνοτουρκικά.

Το ΝΑΤΟ πάλι που βρίσκεται στην περιοχή έχει αναλάβει ρόλο θεατή, κρατώντας μια παθητική στάση, χωρίς να παρεμβαίνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top