Κατρούγκαλος:Αυξήσαμε τις εισφορές για να τηρήσουμε όσα είπαμε προεκλογικά - Μαζί τα ψηφίσαμε!

"Οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων"είπε στη Βουλή

Για «νομοσχέδιο που ταιριάζει στις επόμενες γενιές» και για «πρόταση που εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή κατά την έναρξη συζήτησης του ασφαλιστικού στην αρμόδια επιτροπή.

Ο κύριος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών είναι πολύ υψηλές όμως αυτό έγινε όπως είπε, ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση και να μην μειώσει κύριες συντάξεις.

«Είναι πράγματι πολύ υψηλές οι εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών. Αν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των συντάξεων δεν έχουμε άλλη λύση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν εισφορές χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις δημαγωγεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές αφορούν λιγότερο του 10% των συνταξιούχων. Αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος –όπως την είχαν συμφωνήσε�� οι προηγούμενες κυβερνήσεις - δεν θα οδηγούμασταν απλώς σε μείωση 5% επικουρικών. Ενόψει του συσσωρευμένου ελλείμματος 860 εκατομμυρίων ευρώ του επικουρικού ταμείου, η μείωση θα έφτανε στο 26%», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ανέφερε ότι η εθνική σύνταξη που θεσμοθετεί η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία και πως με αυτό τον τρόπο υπάρχει εγγύηση για το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως είπε, για έναν εργαζόμενο με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για την κύρια σύνταξη.

Ο κ.Κατρούγκαλος επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, κάνοντας λόγο για ληστρική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων και καταλήστευση από το PSI.

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να ενσωματώσει τις πλευρές τρίτου μνημονίου, δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αλλά και δυσμενείς εξελίξεις όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, επεσήμανε πως και να μην ήταν μνημονιακή υποχρέωση η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ “θα ήμασταν υποχρεωμένοι να την κάνουμε, γιατί τα ελλείμματα είναι πολλαπλάσια και προκαλούν ωρολογιακή βόμβα για συντάξεις”».

Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση διότι τα μέτρα που εισάγονται σήμερα στη Βουλή απορρέουν από τη συ��φωνία του καλοκαιριού που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από όλες τις “ευρωπαϊκές” πτέρυγες του Κοινοβουλίου .

Τις επόμενες ημέρες συμφώνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο θα κατατεθεί και αναλογιστή μελέτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top