Στα άδυτα του Washington Group: Τα πρόσωπα και η εμμονή τους να μας «τσαλαπατήσουν» με φόρους

Τα μέτρα-κάβα, ο ρόλος κλειδί του Σόιμπλε και οι επιθυμίες της κυρίας Λαγκάρντ - Πρώτη ανάρτηση: 25/04/2016, 00:21

​Το παρασκήνιο της μυστικής συνάντησης του Washington Group, της ομάδας των πρωταγωνιστών που από το 2011, οπότε και έχει δημιουργηθεί, έχει λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις, καθώς συναντάται κυρίως πριν από μεγάλα events, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή μεταξύ τους, αποκαλύπτει δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Παρασκευή 15 Απριλίου, αργά το απόγευμα στο κεντρικό κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν βρέθηκαν για να συζητήσουν ξανά για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα! Έπρεπε να πάρουν μια απόφαση που θα έλυνε το μεταξύ τους αδιέξοδο: των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, που ενδεχομένως να έχει μεγάλο κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.

Εκείνο το απόγευμα, λοιπόν, συναντήθηκαν η Κ.Λαγκάρντ μαζί με τον Π.Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Μ.Ντράγκι με τον Μ. Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Π. Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι από την πλευρά της Κομισιόν, ο Γ.Ντάισελμπλουμ με τον Τ. Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group) από τη μεριά του Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. ��απέν, της Ισπανίας Λ.Ν. Γκίντος και της Ιταλίας Π.Κ. Παντοάν.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι το βασικό θέμα από την ημέρα που «γεννήθηκε» το Washington Group, ποτέ, κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Μπορεί η συνάντηση να ήτ��ν μυστική, αλλά δεν ήταν έκτακτη. Είχε αποφασιστεί εβδομάδες πριν και όσοι επρόκειτο να συμμετάσχουν γνώριζαν ότι θα βρίσκονταν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για μια «ελληνική συζήτηση». Το ακριβές θέμα ήταν που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή.

Λίγα 24ωρα πριν φτάσουν στην Ουάσιγκτον, η ιδέα ήταν ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το ελληνικό χρέος, αλλά από την Πέμπτη –και πριν καλά καλά φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή– ήταν ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν θα συζητηθεί. «Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει εδώ», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή εκείνο το απόγευμα. Βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον ήταν «να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά», όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς, χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του Washington Group, η γερμανική πλευρά είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμώ�� για τα δημοσιονομικά μέτρα. Το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε ότι τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους Ευρωπαίους θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα και υποστήριζε ότι θα φέρουν ως αποτέλεσμα μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πολύ μακριά από το συμφωνημένο 3,5% του περασμένου Ιουλίου.

Ο Σόιμπλε πρότεινε τα μέτρα-κάβα για την Ελλάδα

Στο γερμανικό non paper αναφερόταν η λύση για «έκτακτα μέτρα» που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Όπως υπήρχε και αναφορά στη νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων, όπως τελικά ζήτησε από την Αθήνα το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Έλληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα. Όσον αφορά στο χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα.
Κριστίν Λαγκάρντ και Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησαν πρώτοι το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έθιξε το θέμα των «έκτακτων προληπτικών μέτρων».
Ο Επίτροπος Οικονομικών φάνηκε μάλλον... απροετοίμαστος, αφού παρά το γερμανικό non paper δεν είχε μαζί του πρόταση πιθανώ�� μέτρων. Η θέση του Σόιμπλε λίγο πολύ ήταν γνωστή μετά το non paper που είχε μοιράσει, αλλά ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «από τις συζητήσεις που είχε με τους Έλληνες ομολόγους του, τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένα», ενώ τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να είναι ενωμένη.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος τόνισε ότι «θα δεχθεί συζήτηση για το χρέος μόνο όταν τα μέτρα θα έχουν ληφθεί», ενώ θετικός για τα έξτρα μέτρα φάνηκε και ο Γάλλος υπουργός. Ωστόσο, αυτός, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, τόνισε ότι χρειάζεται η ελληνική πλευρά σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση του χρέους.
Κι άλλους φόρους θέλει η Λαγκάρντ
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους και ανέφερε ότι μάλλον... περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν.
Η συζήτηση αυτή και η συμφωνία για περαιτέρω μέτρα έδωσε λύση το αδιέξοδο και για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι θεσμοί έχουν κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top